JÉZUS ÉS A SZENTLÉLEK

Mint pogányból lett keresztény és Pál apostol munkatársa a misszióban, Lukács áttekinthette a krisztológia belépését a történelembe: isteni csodát látott Jézus testet öltésétől kezdve mennybemeneteléig és az egyház terjedéséig az egész folyamatban, amelyet a Szentlélek vitt végbe és irányított. Jézus életében a Szentháromság együtt munkálkodott megmentésünkért (Lk 3:21-22), amit Lukács is hangsúlyoz, következetesen utalva a Szentlélekre.

Mi volt a Szentlélek szerepe Krisztus emberi testet öltésében? A következő igehelyek mit mondanak erről: Lk 1:35, 41; 2:25-32?

Jézus küldetésének kezdetén több utalást is találunk a Szentlélek személyére. Lukács szerint Keresztelő János megjövendölte, hogy bár ő vízzel keresztel, aki utána jön, a Szentlélekkel fog keresztelni (Lk 3:16). Jézus keresztségekor az Atya és a Szentlélek is megerősítette az Úr megváltói szolgálatának hitelességét. Az Atya kijelentette a mennyből, hogy Jézus a szeretett Fia, akit az emberiség megváltásáért küldött, miközben a Szentlélek rászállt galamb formájában (Lk 3:21-22). Ettől kezdve Jézus „Szentlélekkel telve” (Lk 4:1) indult tovább, készen arra, hogy felvegye a harcot az ellenséggel a pusztában, majd elkezdje szolgálatát (Lk 4:14).

Názáreti beszédének bevezető szavai is arra utaltak, hogy önmagára alkalmazta Ézsaiás messiási próféciáját: „Az Úrnak lelke van énrajtam” (18. vers). A Szentlélek állandó társa volt, aki mindig megerősítette, majd követőivel maradt, amikor Ő már nem lehetett közöttük (Jn 16:5-7). Továbbá Jézus megígérte, hogy Isten mindazoknak megadja a Lélek ajándékát, akik kérik (Lk 11:13). A Szentlélek kapcsolta Krisztust az Atyához, valamint a küldetéséhez, és a Lélek tölti be erővel a tanítványokat lelki útjuk során. Ebből vonhatjuk le tehát azt a következtetést, hogy a keresztény életében különösen fontos a Szentlélek. Valójában a Szentlélek elleni bűn a legszörnyűbb (Lk 12:10).

Milyen konkrét, gyakorlati módon válhatunk nyitottá a Szentlélek vezetése előtt? Mit tegyünk, nehogy a döntéseink megkeményítsék a szívünket a hangjával szemben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: