TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Aki megemlékezett édesanyjáról, miközben haláltusájában függött a kereszten; aki megjelent a síró asszonyoknak és követévé tette őket, hogy hirdessék a feltámadt Megváltó első örömhírét, ma is az édesanyák legjobb barátja, mert kész segíteni nekik életük minden helyzetében” (Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 2012, Advent Kiadó. 173. o.).

„Az Úr ugyanúgy bíz munkát nőkre, mint férfiakra. Ebben a válságos helyzetben ők is kivehetik részüket Isten művében, és munkálkodni fog általuk. Ha szívüket betölti a kötelességtudat és a Szentlélek befolyása alatt munkálkodnak, akkor meglesz a szükséges önuralmuk és nyugalmuk a munkához. Az Úr jelenlétének fényét fogja az önfeláldozó nőkre árasztani, és a férfiak erejét felülmúló erőt kapnak. A családokban olyan munkát tudnak végezni, amit a férfiak nem, ami a lelki életet befolyásolja. Közel tudnak kerülni olyanoknak a lelkéhez, akiket a férfiak nem közelíthetnek meg. Nagy szükség van a munkájukra” (Ellen G. White: Evangelism. [Evangelizálás.] 464-465. o.)!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Az evangéliumok egyik legérdekesebb szempontja, hogy asszonyoknak milyen szerepe volt Jézus feltámadásakor. Mindegyik beszámolóban az első szemtanúk nők, akik látták a feltámadott Krisztust és másoknak is hírt adtak a feltámadásról. Bibliai apologéták ezzel a ténnyel támasztották alá Jézus testi feltámadását, amit némelyek tagadtak vagy megkérdőjeleztek. Miért olyan fontos elem az, hogy itt nők szerepelnek? Amennyiben – ahogy egyesek állítják – Jézus feltámadásának történetét csak az írók találták ki, miért szerepeltettek volna asszonyokat, akiket nem becsültek sokra abban a társadalomban? Miért állították volna, hogy ők látták először Jézust és hirdették a feltámadását? Ha csak azért agyaltak ki történeteket, hogy az emberekkel elhitessék az elképzeléseiket, akkor mi értelme lett volna női szereplőket beilleszteni a férfiak helyett? Beszéljük meg!

2. Abban a társadalomban, amelyben nem mindig ismerték el a nők méltóságát, Jézus olyan státuszt biztosított nekik, ami Isten teremtési tervében megillette őket: ők is Isten gyermekei, Ábrahám leányai és egyenrangúak a férfiakkal az evangélium által fémjelzett új korszakban. Ugyanakkor a férfiak és nők mégsem egyformák. Hogyan ismerhetjük el a férfiak és nők egyenrangúságát Isten előtt, tisztán látva a különbségeket és azt, hogyan jelentkeznek e különbségek az egyház életében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: