SZOMBAT: A BETEG VAGY AZ ÖKÖR ÉS A SZAMÁR

A három szinoptikus evangélium közül csak Lukács jegyzi fel Jézusnak e két szombatnapi gyógyítását (Lk 13:10-16; 14:1-15). Az első miatt a zsinagóga feje nagyon megharagudott Jézusra, a második gyógyítás alkalmával azonban még a farizeusoknak is elakadt a szava. Ellenségei mindkét esetet felhasználták arra, hogy helytelen törvényértelmezésük alapján a törvény megtörésével vádolják Jézust.

Olvassuk el Lk 13:10-16 és 14:1-6 verseit! Mennyire könnyű elferdíteni kulcsfontosságú bibliai igazságokat? Milyen fontos igazságokat találhatunk itt ezzel kapcsolatban?

Gondoljunk csak a meggörnyedt asszonyra! Nő volt, tehát a farizeusok lenézték. Tizennyolc éve gyötörte a betegség, ami bőven elég lehetett ahhoz, hogy elfogyjon a türelme és értelmetlennek lássa az életet. Képtelen volt szabadulást találni.

Ám személyesen jött el hozzá az isteni kegyelem. Jézus meglátta, magához hívta, beszélt hozzá, rátette a kezét, hogy meggyógyítsa, „mire az asszony azonnal felegyenesedett”. A tizennyolc évig tartó gyötrelem hirtelen maradéktalan örömbe fordult – „és dicsőítette az Istent” (13. vers, ÚRK). Minden ige, amit Lukács használt, ihletett módon érzékeltette az asszony értékét és méltóságát, mint ahogy minden megvetett ember méltóságát is, tekintet nélkül a helyzetére.

A második csodatétel idején (Lk 14:1-6) Jézus éppen egy farizeus házához tartott, ahová szombati ebédre volt hivatalos. Közben meggyógyított egy vízkóros férfit. Számítva az Őt figyelő vezetők ellenvetéseire, Jézus már előre feltett két kérdést, először a törvény céljáról („Szabad-é szombatnapon gyógyítani” [3. vers]?); másodszor az ember értékéről („Ki az közületek, akinek szamara vagy ökre a kútba esik, és nem vonja ki azt azonnal szombatnapon” [5. vers]?). Mondanivalója egyértelmű kellett, hogy legyen, és az is volt, hiszen Lukács szerint a vezetők nem tudtak felelni rá. Jézus rávilágított képmutatásukra, ami a lehető legrosszabb fajta volt, hiszen a szentség látszatát keltették, és úgy tettek, mintha jogos lenne felháborodásuk, mert szerintük Isten törvényének égbekiáltó áthágása történt.

Mennyire óvatosnak kell tehát lennünk, nehogy mi is hasonló hibákat kövessünk el!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: