SZOMBATNAPI GYÓGYÍTÁSOK KAPERNAUMBAN

Mivel Názáretben elutasították, Jézus visszatért Kapernaumba, ahol már korábban is szolgált (Mt 4:13). Ez a fontos város lett Jézus galileai szolgálatának bázisa. Állt ott egy zsinagóga, amit valószínűleg egy római százados építtetett (Lk 7:5), és Jézus – szokása szerint – elment szombaton a zsinagógába.

Ezen a napon szolgálata sokféle tevékenységben mutatkozott meg: tanítás, gyógyítás, prédikálás. Nem tudjuk, hogy miről prédikált, de az emberek lenyűgözve nyilatkoztak róla, „mert szavának ereje volt” (Lk 4:32, ÚRK). Beszéde különbözött a rabbik tanításától. Nem nyugtató, álomba ringató dolgokat hallottak tőle az emberek; az Ő tanítása erővel hatott, az Igén alapult, a Szentlélek ihlette. A bűnt néven nevezte és megtérésre szólított fel.

Olvassuk el Lk 4:31-37 verseit! Milyen hatalmas igazságokat tár fel ez a szakasz 1) a nagy küzdelemről, 2) a démonok valóságos voltáról, 3) a szombat céljáról és 4) arról, hogy Istennek hatalma van a gonosz fölött? Mi mást találunk még itt?

Lk 4:31-41 verseiben olvassuk az öt gyógyítás közül az elsőt, amit Lukács feljegyzett (lásd Lk 4:38-39; 6:6-11; 13:10-16; 14:1-16). Názáreti prédikációjában Jézus kijelentette, hogy küldetése szabadulást, gyógyítást, helyreállítást hozni a megtört szívűeknek és a rabságban sínylődőknek. Kapernaumban szombat napján, amikor a zsinagóga tele volt hívőkkel, egy démontól megszállott férfi állt Jézus elé ezzel a vallomással: „Ah, mi közünk hozzád názáreti Jézus?… Ismerlek téged ki vagy: az Istennek ama Szentje” (Lk 4:34)! Az ördögi lélek Sátán seregének tagja, tehát természetfeletti lény volt, aki könnyen felismerte a testté lett Megváltót. Ebben a jelenetben egy időre fellebbent a láthatót a láthatatlantól elválasztó függöny.

Gondoljuk át, milyen nyíltan zajlott itt a nagy küzdelem! A csata azonban sokszor nem ennyire szemmel látható. Hogyan tapasztaltuk ezt saját életünkben? Mi az egyetlen reményünk a győzelemre ebben a harcban? Lásd még 1Kor 15:2!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: