„SZOKÁSA SZERINT”

„Szombaton szokása szerint bement a zsinagógába” (Lk 4:16). Ez egy nagyszerű „adventista igehely”. Legtöbben örömmel használjuk fel evangelizációs alkalmakon vagy bibliaórákon, hogy kihangsúlyozzuk: Jézusnak szokása volt a szombatünneplés.

A zsinagógáknak központi szerepe volt a zsidó vallási életben. A fogság alatt, amikor a templom már nem létezett, zsinagógákat építettek, hogy ott tartsák istentiszteleteiket és tanítsák gyermekeiket. Ahol legalább tíz zsidó család élt, ott már engedélyezték egy zsinagóga felépítését. Mivel Názáretben nőtt fel, Jézus követte a helyi „szokást”, és minden szombaton elment a zsinagógába. Amikor felnőttként visszatért szülővárosába, ismét ott láthatjuk szombaton.

Olvassuk el Mk 1:21, 6:2, Lk 4:16-30, 6:6-11, 13:10-16 és 14:1-5 verseit! Mit tanítanak ezek az igehelyek Jézusról és a szombatról? Miközben olvassuk, kérdezzük meg magunktól: találunk-e bárhol utalást arra, hogy Jézus eltörölte a szombatünneplésre vonatkozó törvényt vagy egy másik napot jelölt meg annak helyettesítésére?

„…szokása szerint” – olvassuk Jézusról Lk 4:16-ban. Csak Lukács használja ezt a kifejezést, két alkalommal is. Egyszer, amikor Jézus elment a názáreti zsinagógába, máskor pedig Lk 22:39 versében, ahol arról van szó, hogy kereszthalála közeledtével „szokása szerint kiment az Olajfák hegyére”. A „szokás” kifejezés mindkét esetben az istentisztelettel és az imával kapcsolatos.

Miért kell szokásunkká tenni, hogy szombatonként gyülekezetbe menjünk, ahogy Jézus is zsinagógába járt szombatonként?

Először is, Isten mindenhol ott van. Bárhol lehet imádni, de az mindenképpen különleges, ha összegyűlünk azon a napon, amit Istenünk a teremtéskor kijelölt erre, és megparancsolt az erkölcsi törvényben is.

Másodszor, ez nagyszerű lehetőség annak nyilvános megvallására, hogy Isten a Teremtőnk és Megváltónk.

Végül pedig arra is alkalmat ad, hogy ápoljuk a közösséget, elmondjuk egymásnak örömeinket és aggodalmainkat.

Aki legalizmussal vádol vagy azzal, hogy a szombatünneplés miatt rabságban vagyunk, nyilván figyelmen kívül hagyja a szombat hatalmas áldásait. Hogyan tapasztaltuk a szombatünneplés különlegesen felszabadító érzését?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: