EMBERHALÁSZOK

Simon és András egész éjjel keményen dolgoztak. Tapasztalt halászemberként ismerték szakmájuk minden csínját-bínját, és pontosan tudták, mikor kell leállni. Azon az éjjelen nem fogtak semmit. Keseregtek éppen, amikor jött a kéretlen parancs: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra” (Lk 5:4). Simon válasza reményvesztetten, keserűen hangzott: „egész éjszaka fáradtunk, mégsem fogtunk semmit: mindazáltal a te parancsolatodra…” (5. vers).

Íme a tanítványság első leckéje: engedelmesség Krisztus szavának. András, János és Jakab szintén megtanulták, hogy a hosszú, eredménytelen munkával töltött éjszaka után ragyogó, lenyűgöző hajnal következett, amikor bőséges volt a halfogás. Péter rögtön térdre esett és felkiáltott: „Eredj el én tőlem, mert én bűnös ember vagyok, Uram” (8. vers)! A tanítványság egyik további szükséges lépése, hogy elismerjük Isten szentségét és önmagunk bűnösségét. Ahogy annak idején Ézsaiás (Ézs 6:5), ugyanúgy Péter is megtette ezt.

Olvassuk el Lk 5:1-11, Mt 4:18-22 és Mk 1:16-20 verseit! Gondoljuk át, milyen nagy csoda történt, mennyire megdöbbentek a halászok, milyen vallomást tett Péter és hogyan nyilvánult meg Jézus tekintélye! Hogyan érzékeltetik ezek a beszámolók a tanítványság lényegét?

„Ne félj, mert mostantól fogva embereket fogsz halászni” (Lk 5:10)! A váltás, hogy valaki halászból emberhalász legyen, egyáltalán nem mindennapi. Az szükséges hozzá, hogy az illető személy teljesen alárendelje magát a Mesternek; elismerje, hogy önmagában képtelen a feladatra és bűnös; hittel kérje Krisztustól az erőt, hogy a tanítványság magányos és ismeretlen útján járjon, majd folyamatosan és kizárólag Krisztusra hagyatkozzon. A halászember élete bizonytalan és veszélyes, hiszen könyörtelen hullámokkal kell küzdenie és bevétele sem biztos. Az emberhalász élete sem kevésbé veszélyes, de az Úr így biztat: „Ne félj!” A tanítványság útja nem sima, völgybe le és hegyre fel vezet, a tanítvány mégsem magányos útra hivatott. Aki azt mondta, hogy ne féljünk, végig ott van mellettünk.

Térjünk vissza a történethez, és olvassuk el újra Péter vallomását arról, hogy ő bűnös ember! Figyeljük meg, hogy e felismerése után el akart távolodni Jézustól. Minek tudható be, hogy a bűn eltaszít Istentől?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: