TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Ha József és Mária imáikban Istennel időztek volna, akkor felismerik megbízatásuk szentségét, és nem veszítik szem elől Jézust. Egyetlen nap hanyagsága miatt elvesztették a Megváltót, s három napi aggódó keresésbe tellett, mire megtalálták. Így van ez velünk is: üres fecsegéssel, gonosz beszéddel vagy az ima elhanyagolásával egyetlen nap alatt elveszíthetjük a Megváltó jelenlétét, és napokon át szomorúan kereshetjük, mire megtaláljuk Őt, és újra elnyerjük a békét, amit elveszítettünk” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 61. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A kísértés önmagában nem bűn. Bibliai értelemben magában hordozza a megszentelődés lehetőségét. Megkísértetni egy dolog, bűnbe esni azonban már más. Ugyanakkor milyen felelősségünk van azért, hogy mindent megtegyünk a kísértés elkerüléséért?

2. A filozófusok és teológusok gyakran említik a „metanarratívát”, vagyis a nagy elbeszélést, a széles ívű témát, aminek keretében zajlik minden történés. Másként fogalmazva a metanarratíva a háttér, az összefüggés, amelyben kibontakoznak a történetek (emberek, országok történetei) vagy események. Hetednapi adventistaként a nagy küzdelmet tekintjük metanarratívának, vagyis a földi és mennyei események hátterének. Milyen bibliaszövegek bizonyítják a nagy küzdelem valóságát, és hogyan segít ez magyarázatot találni arra, ami a világban történik?

3. Melyek a legfőbb bibliai ígéretek arról, hogy Isten erejével legyőzhetjük az utunkba kerülő kísértéseket? Miért olyan könnyű mégis elbukni, még ha ismerjük is ezeket az ígéreteket?

4. Az e heti tanulmány egyik szakaszában olvastuk: „Ahhoz, hogy valaki elbukjon egy kísértésben, első lépésként kételkednie kell Isten Szavában.” Beszélgessünk erről! Miért van ez így?

5. A bálványimádás mely formája lehet sokkal alattomosabb annál, hogy leborulunk valami más előtt, és az Úr helyett azt imádjuk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: