A MEGVÁLTÓ ÉLETÉNEK TANÚI

Lukács elsősorban a pogányoknak címezte írását, azonban tisztában volt az egész Ószövetségben a zsidó örökség fontosságával. Gondosan összekapcsolta az újszövetségi történetet az ószövetségivel, és leírta azt a jelenetet is, amikor Mária és József körülmetéltette a kis Jézust a nyolcadik napon, majd pedig elvitték a jeruzsálemi templomba, pontosan a zsidó törvények szerint (Lk 2:21-24).

Olvassuk el a Lk 2:25-32 verseiben található beszámolót! Figyeljük meg a megváltás teológiájának három fő pontját, amit Simeon kiemelt: a megváltás Jézus által van, Isten készíti elő, továbbá minden népre vonatkozik, a pogányokra éppúgy, mint Izraelre. Hogyan kapcsolódnak ezek az igazságok az első angyal üzenetéhez, amit Jel 14:6-7 verseiben olvashatunk?

Simeon próféciája előrevetíti Jézus szolgálatának két fontos jellegzetességét is.

Először, Krisztus „sokak elesésére és feltámadására rendeltetett Izraelben” (Lk 2:34, ÚRK). Igen, Krisztus mindenkinek világosságot és üdvösséget hozott, de ez az elfogadó részéről valamilyen árat követel. Krisztus vonatkozásában nincs semleges terület, mindenki vagy elfogadja, vagy elutasítja; az egyén üdvössége az általa meghozott döntéstől függ. Krisztus kizárólagosságot kér: vagy benne élünk, vagy nem. Aki benne él, az feltámad és országának lakója lesz, viszont aki elutasítja Őt vagy közönyös marad iránta, az a földre esik és reménység nélkül elvész. A Krisztusba vetett hit nem átruházható, nem adható vagy vehető. Másodszor, Simeon megjövendölte Máriának, hogy „a te lelkedet is általhatja az éles tőr” (Lk 2:35). Ez kétségtelen célzás volt Jézus kereszthalálára, aminek Mária szemtanúja lesz. Máriának és minden őt követő nemzedéknek tudatosítania kellett és kell magában, hogy a kereszt nélkül nincs üdvösség. A kereszt az a sarokpont, ami körül az egész megváltási terv megfordul, összpontosul.

Az üdvösség ajándék – elnyeréséért semmit sem tehetünk. Mégis igen sokba kerülhet azoknak, akik igényt tartanak rá. Nekünk mit kellett „odaadnunk” Krisztus követéséért? Mégis miért csekély ez az ár, legyen bármi?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: