„NEVEZED AZ Ő NEVÉT JÁNOSNAK”

Malakiás próféta ideje után csaknem 400 évig hallgatott Isten, nem szólt Izraelhez prófétái által. Ez a hallgatás tört meg akkor, amikor angyal jelentette be Keresztelő János és Jézus születését.

János és Jézus születésének története között vonhatunk bizonyos párhuzamokat. Mindkettő csoda volt: János esetében az édesanya, Erzsébet már jóval túlhaladt a termékenység korán, Jézus pedig szűztől született. Gábriel jelentette be a gyerekek születését. Az édesanyák egyaránt ámulattal, örömmel és Isten akarata iránti teljes engedelmességgel fogadták a hírt. Mindkét gyereknek növekedni kellett és erősödni Lélekben (Lk 1:80; 2:40).

A két csodálatos módon született gyermek küldetése és szolgálata azonban különbözött. János volt Jézus útkészítője (Lk 1:13-17), Jézus pedig maga az Isten Fia (1:35) és a messiási próféciák beteljesítője (31-33. versek).

Olvassuk el Lk 1:5-22 verseit, majd gondolkodjunk el a következőn! Zakariást feddhetetlennek mondja az Írás, az angyal kijelentése hallatán mégis kételkedett, és ez büntetést vont maga után. Miként segít ez megértenünk a feddhetetlenség jelentését a Jézusban hívők életében?

„Zakariás fiának születése, csakúgy, mint Ábrahámé és Máriáé, nagy lelki igazságra tanít, olyanra, amelyet lassan tanulunk meg és rögtön elfelejtünk. Önmagunkban képtelenek vagyunk bármi jót tenni, de amit mi nem tudunk megcsinálni, azt Isten ereje elvégzi minden alázatos és hívő lélekben. Hit által született meg az ígéret gyermeke. Hit által kapjuk a lelki életet, és hit által válunk képessé arra, hogy a megigazulás gyümölcseit teremjük” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 72. o.).

Határozott célja volt Isten tervében a János születésével kapcsolatos csodának, amit népe érdekében tett. Miután Izrael életéből 400 éven keresztül hiányzott a prófétai szó, János sajátos üzenettel és hatalmas erővel tört be a választott nép történelmébe. Az volt a küldetése, hogy „felkészített népet állítson az Úr elé” (Lk 1:17, ÚRK). Ő volt a Messiás előfutára, aki előkészítette az emberek szívét Jézus szolgálatára.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: