INNI A „HALÁLRA”

Hogyan értsük Péld 31:6-7 verseit?

Csak felületesen olvasva e verseket az lehetne a benyomásunk, hogy Lemuel édesanyja megengedi a bor és egyéb szeszesitalok fogyasztását azoknak, akik közel állnak a halálhoz (6. vers) vagy depressziósak (7. vers). Ez az értelmezés azonban nemcsak a szöveg közvetlen környezetének mondana ellent – Lemuel anyja ugyanis éppen a borfogyasztástól óvta a királyt –, hanem a Példabeszédek könyve egészének is, ami módszeresen és nyomatékosan tiltja a borivást.

Továbbá aligha volna értelmes dolog olyasmit ajánlani a halál szélén állóknak, ami csak rontana az állapotukon. A depressziósokat alkohollal itatni pedig olyan, mintha sót kínálnánk annak, aki már amúgy is a kiszáradással küzd. Isten igen is törődik az egészségünkkel, a testünkkel, ezért semmi értelme nem lenne úgy tekinteni ezekre a versekre, különösen figyelembe véve a szövegösszefüggést, mintha az alkoholfogyasztásra bátorítanának.

Ami pedig még ennél is lényegesebb: ha a Példabeszédek könyvében elemezzük az „elvész” ige használatát, azt látjuk, hogy mindig a gonoszokkal összefüggésben használatos (Péld 10:28; 11:7, 10; 19:9; 21:28; 28:28). Amikor Lemuel anyja az „elveszendőkre” utal, a gondolattársítással a gonoszokra mutat. A „keseredett szívűek” (Péld 31:6) kifejezés azokra a levert, elkeseredett emberekre vonatkozik, akik a gonoszokhoz hasonlóan már teljesen érzéketlenné váltak, és „elfeledkeznek” a szegénységről (Péld 31:7).

„Sátán összehívta a bukott angyalokat, hogy együtt eszeljék ki az emberiség családjára nézve legveszélyesebb gonoszság módjait. Az egyik javaslat hangzott a másik után, míg végül maga Sátán talált ki egy tervet. Veszi a szőlő gyümölcsét, de a gabonaféléket is, amelyeket Isten eledelül rendelt, és mérget készít belőlük, ami megrontja az ember fizikai, mentális és erkölcsi erőit. Ilyenképpen legyűrve az ember érzékeit, Sátánnak teljes uralma lehet felette. A szeszes italok befolyása alatt mindenféle bűn elkövetésére ráveheti az embereket. Az elferdült étvágy útján a világ megrontható. Sátán mind mélyebbre és mélyebbre akarja lehúzni az embereket azzal, hogy ráveszi őket az alkoholfogyasztásra” (Ellen G. White: Temperance. [Mértékletesség.] 12. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: