IGYUNK AZ „EGÉSZSÉGEDRE”?

Sok kultúrában az élet számos területéhez kötődik alkoholfogyasztás. Poharat emelve hosszú életet, egészséget szoktak egymásnak kívánni az emberek, noha a helyzet iróniája, hogy minden egyes pohárral az életet és az egészséget rombolják. Formatervezett palackok, lírai vagy humoros bordalok, hatásos reklámok, sőt bizonyos „tudományos” eredmények mind azzal vigasztalják az italozókat, hogy az alkohol jót tesz. A Példabeszédek könyve már korábban is figyelmeztetett erre a végzetes megtévesztésre (Péld 23:30-35). Most ismét rátér erre a témára, bemutatva az ivás további káros hatásait.

Olvassuk el Péld 31:4-5, 8-9 verseit! Milyen üzenetet közvetítenek, és hogyan vonatkoznak ezek nemcsak a királyra, hanem az Úr minden egyes követőjére?

Jób hasonló nyelvezettel mondja magáról, hogy „A vaknak én szeme valék, és a sántának lába” (Jób 29:15). Amint a királynak és a tehetőseknek támogatni kell a szegényeket, a szükséget látókat, úgy azokat is, akik „némák”, vagyis nincs szavuk, mert senki nem hallgatja meg őket.

A bor ártalmas hatása abban is megmutatkozik, hogy milyen könnyen elferdíti az ember helyes ítélőképességét. Az átlagember számára is éppen elég káros az alkohol, de a király vagy hatalommal bíró ember esetében rettenetes helyzeteket idézhet elő. Az italozó király nemcsak „megfeledkezik a törvényről”, tehát nem tudja, mi a helyes, hanem ennek következtében még az ítéletet is elferdíti: a bűnöst ártatlannak jelenti ki, az ártatlant pedig vétkesnek.

Itt a helyes és helytelen, a jó és rossz közötti különbségtétel megítélésének képessége forog kockán. A borivásra vonatkozó tiltás alapvetően bölcs, ennélfogva minden emberre vonatkoznia kell. Érdemes megjegyezni, hogy pontosan ez a szempont áll a papok italozását tiltó érv mögött is: „Hogy különbséget tehessetek a szent és közönséges között, a tiszta és tisztátalan között” (3Móz 10:9-10).

Ugyan ki ne látta volna már az alkohol megannyi rettenetes, pusztító hatását oly sok ember életében?! Hogyan segíthetünk másoknak, különösen a fiataloknak, hogy mindenképpen távol tartsák magukat attól, ami csak bajt hozhat úgy rájuk, mint a környezetükre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: