A TERMÉSZETBŐL VETT KÉPEK

A Biblia egésze természeti képekkel tanít különböző lelki igazságokat. A Példabeszédek könyve itt szintén a természet dolgaira utalva hangsúlyozza az alázatot.

Mit olvasunk Péld 30:18-19 verseiben, ami szintén az emberi értelem, felfogás korlátaival szembesít?

Agur titokzatosnak látja még azt is, ami „megszokott”. A titokzatos dolgok lenyűgöző kavalkádját vonultatja fel ebben a részben. Az első két példát az állatvilágból vette: az égen hangtalanul szálló sas és a földön csendben kúszó kígyó. Ezek után megemlít két emberi cselekményt: a tengeren sikló hajó és a férfi meg a nő kapcsolata. Még ma, minden tudományos ismeretünk dacára is annyi a titokzatosság. Éppen ezért különösen fontos, hogy soha ne veszítsük szem elől, milyen mélységes és fenséges is az élet, amit valóban értékelnünk kell! Ilyen hozzáállással biztosan megmarad az alázatunk Isten előtt.

A természet még mely titokzatos dolgai keltik fel az író figyelmét és tiszteletét (Péld 30:24-28)?

Érdekes, hogy az emberi butasággal, önteltséggel és bűnösséggel foglalkoznak az ezt a szakaszt közvetlenül megelőző versek (Péld 30:20-23). Majd az író rátér az állatvilág példáira, apró és egyszerű állatokra mutat, miközben ugyanazt a héber szót használja az állatok bölcsességére, mint amivel az ember (Péld 3:13), sőt Isten bölcsességére is utal az Írás (Jób 12:13; Zsolt 104:24). Még ma, minden tudományos ismeretünkkel sem értjük egészen az állatok viselkedését, akkor mennyivel nagyobb csodálkozásra késztethette mindez az ókori írót! Valóban bölcs volt, hiszen az értelem egyik legfőbb jele, ha az ember elismeri, milyen keveset is tud, még a leghétköznapibb dolgokról is.

Nevezzünk meg néhány „egyszerű” dolgot a természet világából! Például egy falevél, egy vízcsepp, egy kagyló. A megszokott dolgok titokzatos volta hogyan késztet alázatra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: