SE TÚL SOK, SE TÚL KEVÉS

Ebben a részben (Péld 30:7-9) található a Példabeszédek könyvének egyetlen imádsága. Nem véletlen, hogy ez a kérés azt a szakaszt követi, amelyben a Teremtő Isten nagyságáról olvashatunk (Péld 30:4) és hűséges védelmezésének ígéretét kapjuk (Péld 30:5).

Olvassuk el Péld 30:7-9 verseit! Miért ezt kéri a bölcs?

Mielőtt bármit is kérnénk Istentől, fontos meggyőződni róla, hogy szilárd alapokon áll a kapcsolatunk vele. Aki hazudik, úgy tesz, mintha a mindent tudó Isten nem is létezne. Éppen ezért van az, hogy a bűnbocsánatnak előfeltétele a bűnvallás (1Jn 1:9). Istent nem lehet becsapni, Ő pontosan olyannak lát, amilyenek vagyunk. Amikor valaki látványosan a földre borulva, mint a halott, a fejét is a porba teszi (JSir 3:29), úgy imádkozik, nemcsak mély tiszteletét és alázatát fejezi ki, hanem azt is jelzi, hogy világosan látja: lelki értelemben mezítelen Isten színe előtt.

Péld 30:8 versében azt kéri az író, hogy se nagy szegénységet, se nagy gazdagságot ne „adjon” neki Isten. Az emberekre vonatkozóan akkor fordul elő a Bibliában először az „adni” szó, amikor az étel ajándékát adja az Úr (1Móz 1:29). Ezért is van, hogy sok kultúrában az étkezéshez imádság kapcsolódik. Az étel alapvető szükséglet, amit illetően teljesen rá vagyunk utalva a Teremtő Istenre, tehát az imádságot eredendően hozzáköti az életben maradáshoz. A két kérés nem csupán arra irányul, hogy az emberi természet egyensúlyban legyen, hanem egy célba is tartanak: Isten dicsőségét keresik. Ha az embernek túl kevés van, hajlamos lehet lopni és gyalázni Istent, akinek pedig túl sok jut, az nem érzi, milyen nagy szüksége van Istenre, sőt még az Úr létét is tagadhatja. Érdemes azonban megjegyezni, hogy csak az utóbbi eset vezet az Istentől való elszakadáshoz, az előző valószínűleg megtart a vele való kapcsolatban.

Az Úr imádságában szintén megfigyelhető ez a két szempont: 1) „A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma” (Mt 6:11). Vagyis rendelj ki annyit, amennyire szükségünk van, de ne többet; 2) „és ne vígy minket kísértésbe” (Mt 6:13, ÚRK), ami a szükségleteinket érinti.

Gondoljunk bele, hogy valójában minden tekintetben Istentől függünk! Mit tehetünk, hogy ezt a gondolatot mindig észben tartva, állandóan erősödjön a hitünk? Milyen veszélyek leselkednek ránk, ha erről elfeledkezünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: