A SZEGÉNYEK KÉZIKÖNYVE

Miről van szó Péld 29:13 versében?

A szegény és a gazdag ember egyenlő (Péld 29:13). Ez a példabeszéd szót ejt a világosságról, amit összefüggésbe hoz a teremtéssel. A szegényt és a gazdagot egyaránt Isten teremtette (Péld 22:2). Egyformán megkapták az élet ajándékát, mindkettőjükre süt a nap. A gazdagot figyelmezteti az Ige, hogyan bánjon a szegénnyel, a szegényt pedig arra tanítja, hogy szeretnie kell még az elnyomóit is, ami bizonyos esetben éppen a gazdagra vonatkozik (Mt 5:44-45).

Mi az üzenete Péld 28:3 versének?

A szegénynek is éppen az a kötelessége, mint a gazdagnak (Péld 28:3). A szegénység nem lehet mentség a gonoszságra. Még ha elnyomástól szenved is az ember, az sem jogosítja fel mások eltiprására. Jézus mondott egy példázatot a szolgáról, aki nem engedte el a nála szegényebb ember adósságát. Nem ezt vártuk volna tőle (gondolhatnánk, hogy nagyobb együttérzést tanúsít a másik szegény iránt), de nem szokatlan ez a hozzáállás (Mt 18:22-35). Az eső általában áldás, viszont Péld 28:3 versében pusztító áradatként jelenik meg. Ez a hasonlat szemléletesen bemutatja az ilyen magatartás bizarr voltát, valamint a csalódást, amit okoz.

Mire vonatkozik Péld 28:6 verse?

Jobb a becsületes szegény, mint a gonosz gazdag (Péld 28:6). A tradicionális bölcsesség szerint az igaz embernek nem kellene szegénynek lennie, mivel úgy vélték, hogy a szegénység a lustaság büntetése (Péld 24:34). Csakhogy a valós élet ennél sokkal bonyolultabb. Lehet igazságtalanság vagy rajta kívül álló körülmények áldozata a szegény ember, mint ahogy gyakran éppen ez a helyzet. Ezzel együtt a Példabeszédek könyve által képviselt értékrend világos és félreérthetetlen. A tisztesség fontosabb a gazdagságnál, és a siker nem számít az ember igazsága mellett szóló cáfolhatatlan bizonyítéknak.

Mi a teendő, amikor kísértést érzünk, hogy anyagi haszon reményében engedményeket tegyünk az elvekből? Hogyan őrizhetjük meg magunkat olyan dolgoktól, amelyekbe könnyebb beleesni, mint hinnénk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: