AZ ÉLET PRÓBÁJA

„…az ő cselekedeteik követik őket” (Jel 14:13) – mondja az Ige az igazak jutalmáról. Az egyes emberek valós értékét csak a jövő mutatja meg igazán. Sokan büszkélkednek a vagyonukkal, a tudásukkal, a bátorságukkal, és talán mind igaz is, amit mondanak. Mégis mit számít mindez Isten szemében? Olyan gyakran megesik, hogy a sok tulajdonság, teljesítmény és cselekedet, amit az emberek fontosnak, lenyűgözőnek ítélve magasztalnak, valójában értelmetlen salaknak bizonyul. Gondoljunk csak például a szórakoztatóipar néhány hitvány jellemű alakjára, akiket rajongóik egyszerűen imádnak és csodálnak. Nagyon is valós képet mutat bűnösségünkről az, amit bálványozunk és imádunk!

Isten szemében mi számít igazi értéknek (Péld 20:6; lásd még Jer 9:23-24; Mk 9:35)?

Nem az egyszeri, látványos jótetteinkből vagy áldozatunkból fog igazán megmutatkozni, hogy milyen szoros kapcsolatban vagyunk valakivel, hanem a naponta, türelemmel és biztosan végzett kis dolgok hosszan tartó és rendszeres sorozatából. A házastársnak naponta felszolgált étel, a betegápolás folyamatos figyelmessége, a kitartó munkahelyi erőfeszítés – ezek az egész életen át végzett, egyszerű dolgok bizonyítják az ember hitének őszinteségét. A kitartó hűség értéke nagyobb, mint a szeretet kiugró, de ritka megnyilvánulásaié.

Ez az elv igaznak bizonyul az Istennel való kapcsolatunkra nézve is. Nehezebb és értékesebb Istenért élni, mint meghalni Istenért, ha másért nem, hát azért, mert az élet jóval több időt vesz igénybe, mint a halál pillanata. Az Istenért élő szent nagyobb annál, mint aki meghal Uráért. Bárki állíthatja magáról, hogy hisz Istenben és szolgálja Őt, de ez a kérdés: Kitartóan teszi? Vagy ahogy Jézus mondta: „aki mindvégig állhatatos marad, az üdvözül” (Mt 24:13, ÚRK).

Türelemmel, kedvességgel és szolgálatkészséggel hogyan lehet valamennyit bemutatni Krisztus jelleméből? Mennyire vagyunk készek bármi áron ezt tenni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: