MIND EGYENLŐEK VAGYUNK

Milyen tanítást közöl Péld 20:12 verse minden ember értékéről?

Szemben az evolúció elméletével, ami az embert csupán a minden értelmet nélkülöző kozmosz véletlen termékének tekinti, a Biblia azt tanítja, hogy Isten teremtett minden embert (lásd még ApCsel 17:26). Az sem véletlen, hogy Thomas Jefferson kijelentette: minden ember egyenlő, pontosan azért, mert mind Isten „teremtményei” vagyunk. Az Úrban, csakis benne vagyunk egyenlők! Még ha egy is az Alkotónk, akkor sem vagyunk mindannyian egyformák. Az egypetéjű ikrek sem viselkednek pontosan egyformán. A Korinthusi levélben Pál beszél a köztünk meglévő különbségekről, majd kihangsúlyozza, hogy e különbségek ne vezessenek senkit a felsőbbség érzésére, hanem inkább láttassák meg velünk, milyen szükségünk van egymásra. „Nem mondhatja pedig a szem a kéznek: Nincs rád szükségem; vagy viszont a fej a lábaknak: Nem kelletek nékem” (1Kor 12:21).

Péld 20:9 verse értelmében még mi tesz egyenlővé bennünket?

Az egyenlőség másik fő tényezője a bűn. A vers költői kérdésére az a válasz, hogy „senki”, ami az emberiség tragikus, reménytelen helyzetét mutatja. Az emberek mind gyengék és halandók, és ezen a világ összes pénze és hatalma sem változtat. A Szentírás ismeretében azonban az emberiség egyetemes bűnösségére tett utalás nem vezet szükségképpen kétségbeeséshez, mert kereszthalála és feltámadása által Jézus az egész emberiség előtt kikövezte az utat. Minden bűnös megkaphatja az örök élet ígéretét. Ez az élet pedig egyedül a Krisztusba vetett hit, nem pedig a cselekedeteink által nyerhető el.

„Ha az ember megannyi jó cselekedetével sem érdemelheti ki a megváltást, akkor az üdvösség kizárólag kegyelemből lehet, amit a bűnös azért kap meg, mert hisz Jézusban. Teljesen ingyen kapja, ajándékba. A hit általi megigazulás tanítása vitathatatlan. Minden vitának véget vet, amint leszögezik, hogy a bűnös ember jó cselekedetei semmiképpen sem biztosíthatják számára az örök életet” (Ellen G. White: Faith and Works. [Hit és cselekedetek.] 20. o.).

Előfordul valaha, hogy úgy érzed, különb – esetleg rosszabb – vagy másoknál? (Egyébként nem kellene másokhoz mérned magad!) Ebben az esetben mire tanít a kereszt minden ember egyenlőségét illetően?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: