ISTEN HATALMA

Mindannyiunknak vannak álmai, tervei, a dolgok viszont általában másképpen alakulnak, néha jobban, néha rosszabbul. A Biblia is elismeri az ember felelősségének és szabadságának értékét, viszont azt is hangsúlyozza, hogy Isten uralma alatt tartja az események menetét (lásd Péld 20:24; 21:31; Dániel 2. és 7. fejezete).

Mit olvashatunk Péld 16:1 versében? Hogyan értsük ezt a szakaszt?

Készülj fel, tervezz, de akkor is az Úré az utolsó szó! Ez nem azt jelenti, hogy semmi értelme az előkészületeknek. Viszont a hívő életében megfigyelhető, hogy ha Isten kezébe tesszük le a terveinket, Ő is dolgozik rajtuk és igazgatja azokat (Péld 16:9). Végül Ő szilárdítja meg szándékainkat. Még ellenségeink tettei is a javunkra fordulnak (Péld 16:4, 7). Nem könnyű felfogni e gondolatokat, különösen a nehéz helyzetekben, de vigaszt találunk bennük és megtanítanak bízni Istenben akkor is, ha rettentően rosszul alakulnak a dolgok, amikor a terveink nem a reményeink szerint következnek be. A lényeg, hogy megtanuljunk mindent letenni Isten kezébe. Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy vezet, még a legnehezebb időkben is!

Hol az ambíció helye az emberi sikerek tekintetében (Péld 16:18-19)?

Mint mindig, a Biblia itt is óva int a kevélységtől, a felfuvalkodottságtól. Végtére is, bűnbe süllyedt emberként ugyan mivel büszkélkedhetünk? Melyik bűn áll élesebb ellentétben Istennel, mint éppen az első bűn, a büszkeség (lásd Ez 28:17)? Jézus nyomatékosan tanította, hogy mennyire ártalmas a nagyravágyás. Tanítványainak azt tanácsolta, hogy inkább az alázatra törekedjenek (Mt 20:26-28).

Milyen szerepe van a szerencsének az ember sikerében (Péld 16:33)?

A Bibliában nincs helye a véletlennek. Még ha valaki úgy is gondolja: a szerencse alakítja az eseményeket, akkor is bízhatunk abban, hogy Isten mindent uralmában tart.

Igyekszünk megérteni, mi miért történik. Közben hogyan segít át a miértek nehéz kérdésein a nagy küzdelem valóságának a gondolata?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: