A BÖLCS FÉLELME

Olvassuk el ismét Példabeszédek könyve 14. fejezetét! Mit mond a bölcs emberről?

A bölcs alázattal szól (Péld 14:3). A bölcs ember beszéde megfontolt. Hiányzik belőle az öntelt magabiztosság, és ez készteti csendes elmélkedésre. A bölcs megfontolja, amit a másik ember mond, vagyis időt szakít az alapos gondolkodásra és a dolgok mérlegelésére. Képes csendben maradni azért, mert figyel, hajlandó másoktól is tanulni.

A bölcs értékeli a tanulást és a tudományt (Péld 14:6, 18). Azért nem könnyű a bolondnak tanulni, mert nehezére esik, hogy leüljön egy tanító lábához. A bölcs viszont alázatos, így könnyen tanul. Egyszerűen élvezi a tanulás és a fejlődés élményét. Keresi a bölcsességet, meg akarja ismerni, amit még nem tud, és ez teszi bölccsé.

A bölcs körültekintő, óvatos (Péld 14:15). Aki bölcs, tisztában van azzal, hogy létezik bűn és gonoszság, ezért óvatosan megfontolja, hová megy. Nem bízik meg feltétlenül az érzéseiben és a személyes véleményében. Mindent ellenőriz és tanácsot kér. Viszont azt is alaposan meghányja-veti magában, amit mások tanácsolnak neki. Különválasztja a jót a rossztól (1Thessz 5:21).

A bölcs higgadt (Péld 14:29, 33). A bölcs képes csendben maradni, mert nem a maga feje után megy, hanem a felülről jövő bölcsességre hagyatkozik (Péld 14:14). Istenbe vetett hite miatt tud megnyugodni és uralkodni magán (Ézs 30:15). Az istenfélelemből merít erőt (Péld 14:26).

A bölcs irgalmas, érző lélek (Péld 14:21, 31). Összefügg a két parancsolat: „Szeressed azért az Urat, a te Istenedet” és „Szeresd felebarátodat” (Mk 12:30-31). Nem szeretjük Istent, ha ugyanakkor rosszul bánunk az emberekkel. Hitünket az fejezi ki leginkább, hogyan viszonyulunk másokhoz, kiváltképp a szükséget látókhoz!

„Nem mérjük fel, hogy közülünk milyen sokan nem hitben, hanem látásban járnak (lásd 2Kor 5:7). Azt hisszük el, ami látható, miközben nem értékeljük az Isten Igéje által adott drága ígéreteket” (Ellen G. White: Our High Calling. [Magasztos elhívatásunk.] 85. o.). Mit jelent hitben járni, nem látásban? Hogyan kell ez tenni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: