AZ IGAZ EMBER JUTALMA

Amint eddig is láttuk, a Példabeszédek könyvében a tanítás nagy része az emberek két csoportjának összehasonlításával történik. „A bölcs ezt teszi, a balga pedig azt.” „A hívő így cselekszik, míg a gonosz úgy.”

A valóságban viszont általában mindannyiunkban van valamennyi a bölcsességből és a balgaságból is. Jézus kivételével minden ember bűnös, egyaránt szűkölködünk „az Isten dicsősége nélkül” (Róm 3:23). Azonban Istennek hála, a következő versben nagyszerű ígéretet kapunk. Igaz, bűnösök vagyunk, ám hit által megigazulhatunk „ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által” (Róm 3:24).

Végeredményben az egész emberiség a két tábor valamelyikében lesz: vagy a megváltottak, vagy az elveszettek között.

Jn 3:16 értelmében milyen kétféle sorsra jut az egész emberiség?

Olvassuk el Példabeszédek könyve 13. fejezetét! Hogyan állítja szembe egymással ez a szakasz az igazak és a gonoszok tapasztalatát, sorsát?

A bölcset a hosszan égő lámpáshoz hasonlítja az Ige, míg a gonoszt a kihunyt fényhez (Péld 13:9). A bölcs élvezi munkája jó gyümölcsét, míg a gonosz learathatja a rosszat (2. és 25. vers). Gyermekei által (Péld 13:22) a bölcsnek a maga korán túl is lesz jövője; a gonosz viszont idegenekre, sőt talán éppen az igazra hagyja vagyonát (Péld 13:22).

Az egésznek az a lényege, hogy jobb az Istenbe vetett hittel és engedelmességgel töltött élet, mint az engedetlenség és a balgaság élete.

Félretéve kissé az örök élet ígéretének óriási jelentőségű kérdését, milyen közvetlen, napi előnyökkel jár az, ha Krisztusba vetett hittel éljük az életünket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: