ÖRÖM A TEREMTETT VILÁG FELETT

Mózes első könyvében azt látjuk, hogy a teremtés minden lépése után, refrénszerűen ugyanaz hangzott el: „És látá Isten, hogy jó” (1Móz 1:4, 10, 12, 18, 21, 25, 31). Az utolsó lépésnél viszont még tovább ment: „ímé igen jó” (1Móz 1:31). Héberül a „jó” magában hordozza az élvezet gondolatát, valamint kapcsolatra is utal. A teremtési hét végén Isten megpihent, hogy a maga teljessé-gében élvezze a teremtést (1Móz 2:1-3). A megpihenés időszakát, a szombatot pedig megáldotta. Ehhez hasonló módon a Példabeszédek könyvének ez a szakasza is azzal zárul, hogy a bölcsesség gyönyörűségét leli a teremtett világban.

Miért örült a bölcsesség Péld 8:30-31 szerint?

A bölcsesség örömében Istennek a teremtett világ feletti öröme tükröződik. Ez az öröm nemcsak „naponta”, a teremtés minden lépcsője után következik be, hanem meg is koronázza a teremtés munkáját, azt, amikor a teremtés (a földi élet) teljessé lett.

Példabeszédek könyve 8. fejezetében megtaláljuk a bölcsesség örömének az okát: „gyönyörűségemet leltem az emberek fiaiban” (31. vers, ÚRK). A teremtés hetének végén, szombaton lépett kapcsolatba Isten az emberekkel. A hét munkája után Isten megpihenéséből és öröméből közvetlenül vonatkoztathatunk az emberek szombati tapasztalatára: „A Teremtő által felállított mintát követve az ember is örömmel, élvezettel és megelégedettséggel tekinthet vissza elvégzett munkájára. Ilyen módon nemcsak az isteni teremtésnek örülhet, hanem a teremtésből annak is, ami felett uralmat kapott, ami nem kizsigerelést jelent” (Gerhard F. Hasel írása, Kenneth A. Strand: The Sabbath in Scripture and History. 1982, Review and Herald Publishing Association. 23. o.).

Olvassuk el Jn 1:1-14, Kol 1:15-17, 2:3 és Jel 3:14 verseit! Ezek szerint milyen szerepe volt Jézusnak a teremtésben? Teremtői szerepének megértése miért olyan fontos ahhoz, hogy megértsük megváltói szerepét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: