A BÖLCSESSÉG KEZDETE

Péld 1:1-6 szakaszának címe – „Salamonnak, Dávid fiának, Izráel királyának példabeszédei” (Péld 1:1) – megteremti a kapcsolatot a példabeszédek és 1Kir 3:5-14 szakasza között. Királyok első könyvében úgy áll előttünk Salamon, mint az Istentől bölcsességet kérő fiú. Mindkét igehely Dávid fiaként utal rá, ezen túlmenően azonban magukban a szövegekben is jelentős az azonos szóhasználat, pl. „értelmes szív”, „bölcsesség” és helyes ítélet. E párhuzamok nemcsak azt támasztják alá, hogy Salamon áll a könyv gyűjteménye mögött, hanem arra is rámutatnak, hogy a Példabeszédek könyve az Istentől jövő bölcsesség keresésével foglalkozik.

Olvassuk el Péld 1:7 versét! Mi a „bölcsesség”? Mi „az Úrnak félelme”? Hogyan viszonyul egymáshoz ez a két fogalom?

A „bölcsesség” itt vallási tapasztalatként jelenik meg, az istenfélelemmel kapcsolatosan. A Példabeszédek könyvét illetően kulcsfontosságú a héber vallásnak ez a sarkalatos elve, ami nemcsak ismételten felbukkan, hanem az egész könyvnek keretet képez (Péld 1:7; 31:30).

Az „Úrnak félelme” semmiképpen nem jelent az isteni büntetéstől való babonás vagy gyermeki rettegést, inkább úgy kell érteni, mint ami azt a biztos tudatot fejezi ki, hogy Isten mindig és mindenütt, személyesen jelen van. Az Úr félelme jellemezte a nép reakcióját, amikor Isten a Sínai-hegynél megnyilatkozott (2Móz 19:16; 20:20), és ez magyarázza, miért fogadták meg, hogy velük kötött szövetségére válaszul hűségesek lesznek hozzá és szeretni fogják (5Móz 10:12).

„Az Úrnak félelme feje a bölcsességnek” – ez azt jelenti, hogy a bölcsesség ebben a „félelemben” kezdődik. A héberben a „kezdet” (résit) szó a teremtés történetét bevezető első kifejezésre mutat rá (1Móz 1:1). A bölcsesség első leckéje tehát annak a megértésével foglalkozik, hogy Isten a Teremtőnk, aki életet, leheletet ad és mindig jelen van; Ő a szeretet, az igazság és a megváltás Istene (Zsolt 89:15; Jn 3:16; Zsid 9:12).

Az Ige Isten szeretetére és félelmére is szólít. A saját tapasztalatunkban hogyan jelenik meg mindkét oldal?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 1. negyedév

Példabeszédek könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: