AZ EVANGÉLIUM PÁL ÍRÁSAIBAN

Számos honfitársához hasonlóan Pál is úgy hitte, hogy igen jól áll lelki téren. Majd felismerte, hogy Jézus az Isten Fia, „aki szeretett engem és önmagát adta érettem” (Gal 2:20). Hirtelen meglátta, hogy nincs üdvössége, hanem elveszett; nem Isten szolgája, inkább az ellensége; nem igaz ember, hanem első a bűnösök között. A hályog lehullott a szeméről, vagyis arról, ahogyan az Ószövetséget értelmezte. Egészen átformálta a szívét az a kinyilatkoztatás, amit Isten személyesen neki adott a Szentíráson keresztül, örökre megváltoztatva az életét. Addig nem fogjuk megérteni Pál leveleit, amíg rá nem ismerünk azokra az alapvető tényekre, amelyek a megírásukra késztették.

Az előző bekezdés fényében olvassuk el 2Kor 3:14-16 verseit, majd pedig a 2-6. verseket! Mit nevez Pál döntő lépésnek e szakaszokban?

A régi szövetség jelentése csak akkor válik világossá, amikor az ember „megtér az Úrhoz” (16. vers). Jézus az üdvösség útja, minden vele kezdődik és végződik. Izráel népe a saját engedelmességében bízott, mint ahogy Pál is a megtérése előtt, ezért számukra a régi szövetség a halál eszköze volt. Miért? „Mert mindnyájan vétkeztek” (Róm 3:23), beleértve Izráel népét is, tehát a parancsolatok csak kárhoztathatták őket (2Kor 3:7). Ezzel szemben viszont a korinthusi hívők Krisztus „levele” voltak, „nem tintával, hanem az élő Isten Lelkével… felírva; és nem kőtáblára, hanem az szívek hústábláira” (2Kor 3:3, új prot. ford.).

Hogyan határozza meg az evangélium jelentését Pál (Róm 1:16-17; 3:24-26)? Mi az, amit mindannyian kapunk Krisztustól hit által?

Az evangélium „Istennek hatalma minden hívőnek idvességére” (Róm 1:16). A megigazulás alapját nem a saját cselekedeteink képezik, hanem az, amit Krisztus tett értünk, és hit által tarthatunk igényt rá. Ez a hitünk növekszik „hitből hitbe” (17. vers). Pál a Római levél többi részében fejti ki, hogy mit is ért ez alatt, és a lényegét a 3. fejezet végén találjuk. Krisztus által megváltást nyertünk (Isten visszavásárolt bennünket, amikor megfizette bűneink büntetését), megigazíttattunk (felszabadít a bűnteher alól és kegyelem által megtisztít), valamint bűnbocsánatot is adott (Isten visszafogad bennünket és „elfelejti” múltbeli bűneinket). Csodálatra méltó az, hogy Krisztus áldozata révén Isten bebizonyítja: igazságos, amikor megigazítja a Jézus hitét elfogadó bűnösöket!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: