A TESTET ÖLTÖTT EVANGÉLIUM

Vannak, akik az evangéliumokban igen nehezen találják meg az evangéliumot! Jézus tanításai törvényeskedőnek tűnhetnek, de csak akkor, ha a történet többi részét nem halljuk meg. Jézus korában a legtöbb izraelita úgy gondolta, hogy kiváltságos helyzetet élvez Isten előtt. Támogatták a templomot az előírt adó és adományok befizetésével, áldozatokat mutattak be. Tartózkodtak a tisztátalan ételektől, körülmetélték fiaikat, megtartották az ünnepeket és a szombatokat, és általánosságban véve igyekeztek a vallási vezetők által tanított módon betartani a törvényt. Majd fellépett Keresztelő János, és hangos szóval hívta az embereket megtérésre, keresztelkedésre. Jézus még arról is beszélt, hogy újjá kell születni (Jn 3:3, 5), és „ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába” (Mt 5:20). Másként fogalmazva, mintha Jézus azt mondta volna, hogy „Szükségetek van valamire, amivel nem rendelkeztek. Nem elegendőek a cselekedetek!”

Olvassuk el Lk 15:11-32 és 18:9-17 szakaszait! Hogyan világít rá ez a két példázat az evangélium lényegére?

A tékozló fiú példázatában a fiú elveszett, bár nem is tudta. Idővel más szemszögből kezdte látni az apja szeretetét, és hazavágyott. Büszkesége elszállt. Remélte, hogy szolgaként befogadják, és megdöbbentette az atya bőkezű, tiszteletet adó köszöntése. Kettejük kapcsolata nemcsak egyszerűen helyreállt, hanem átalakult, egészen más lett. A másik példázatban is pontosan a fordítottja történik annak, amit vártunk. Az „igaz” farizeusra nem tekint rá Isten, míg a „bűnös” vámszedőt nemcsak elfogadja, hanem megigazítja, megbocsát neki és felszabadítja a bűnteher alól.

Mindkét történet segít tisztább képet látni Istenről mint Atyánkról, aki megigazítja a bűnösöket. Amikor a pohár szőlőléről ezt mondja Jézus: „ez az én vérem, az új szövetségnek vére, amely sokakért kiontatik bűnöknek bocsánatára”, tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy mint igazi Páskabárány, úgy szenvedi el azt a halált, ami bennünket illetne meg (Mt 26:28; vö. Mk 10:45). Mivel Jézus megfizette üdvösségünk teljes árát, ezért mi azt ingyen kapjuk.

Milyen reményt kínálnak ezek a példázatok? Tudunk-e azonosulni a szereplők valamelyikével, és ha igen, milyen szempontból? A válaszunk alapján vajon milyen változtatásra lehet szükség a lelki életükben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: