TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A pénznek nagy értéke van, mert sok jót lehet vele tenni. Isten gyermekeinek kezében a pénz táplálék az éhezőnek, ital a szomjazónak és ruha a mezítelennek; eszköz az elnyomottak megvédésére és a betegek gyógyítására. De a pénz csak akkor ér többet a homoknál, ha életszükségletek megteremtésére, mások áldására és Krisztus ügye előbbrevitelére használjuk fel.

A felhalmozott vagyon nemcsak haszontalan dolog, de átok is; a lélek számára állított csapda, amely kiöli az emberből a mennyei kincsekhez való ragaszkodást…

Akik felismerik, hogy a pénz Istentől kapott talentum, azok beosztással fognak élni vele. Érzik: kötelességük takarékoskodni, hogy adakozhassanak” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 243-244. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Gondolkozzunk el a következő mondatokon: „A gazdag a szegényeken uralkodik, és szolgája a kölcsönvevő a kölcsönadónak” (Péld 22:7). „Sok család azért szegény, mivel azonnal elkölti pénzét, mihelyt megkapja… Ha valaki adósságba keveredik, akkor Sátán egyik hálójába esett, amit a lelkekre vet ki” (Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 331. o.). Vajon része annak, hogy „a szegényeknek az evangéliumot” hirdetjük (Lk 4:18), ha segítünk az embereknek kikeveredni az adósságból vagy elkerülni kölcsönök felvételét? Miért vagy miért nem?

2) Hogyan dönthetjük el, hogy a pénz a szolgálatunkra van vagy inkább mi szolgáljuk a pénzt (lásd Lk 16:10-13)?

3) Mindenütt létezik vagyonegyenlőtlenség. Némelyek két, három, négy vagy akár több luxus ingatlannal is rendelkeznek, míg mások örülnek, ha néhány fadarabot találnak, amit összeeszkábálnak, hogy meghúzódhassanak alatta. És mi a helyzet azokkal, akik zsíros falatokkal hizlalják magukat, miközben a világ minden táján sok gyerek éhesen fekszik le? Egyesek szerint, ha elveszünk a gazdagoktól, többet adhatunk a szegényeknek. Mások arra hivatkoznak, hogy aki meggazdagszik, segíthet kiemelni a szegényeket a nélkülözésből. Keresztényként hogyan segíthetünk enyhíteni a mélyszegénység problémáját? Mit kell megtennünk a segítség érdekében, és mit ne tegyünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: