ELŐRE TERVEZNI

Hogyan egyeztethetjük össze a bölcs tervek készítését azzal, hogy a napjainkat Krisztus közeli visszatérését várva töltsük (Jak 4:13; vö. Lk 12:13-21)? Hogyan kerülhetjük el a vakvágányt, hogy csupán nagyobb „csűrök” építésére gondoljunk?

Logikusnak tűnhet egy évre vagy hosszabb időre is előre tervezni. A cégeknek, vállalatoknak általában vannak rövid-, közép- és hosszú távú tervei. Magánszemélyeknek, családoknak gondolni kell a jövőre megtakarítással, és gondoskodni kell váratlan kiadások fedezéséről. Másrészt viszont hisszük, hogy Jézus hamarosan visszatér, és minden földi javunkat majd a tűz emészti meg (lásd 2Pt 3:10-12).

E kétféle életszemlélet nem feltétlenül ütközik egymással. Valaki így fogalmazott: „Tervezzünk úgy, mintha Krisztus még évekig nem jönne vissza, de mindennap éljünk úgy, mintha már holnap megjönne!” Ez eddig rendben is van, bár a hosszú távra való tervezés megnehezítheti, hogy tudjunk napról napra élni. Jézus sok hallgatója (és kétségkívül számos mai keresztény) arra gondolhatott, hogy a nagyobb csűröket tervező gazdag ember azért bővelkedett, mert Isten megáldotta. Jézus azonban bemutatta a férfi gondolatait: „Én lelkem, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél” (Lk 12:19). Vagyis leginkább az foglalkoztatta, hogy magának gyűjtsön.

A túlzottan meghatározott saját tervek lefektetése helyett különösen fontos inkább ezt mondani: „Ha az Úr akarja és élünk, ím ezt, vagy amazt fogjuk cselekedni” (Jak 4:15). Ez több puszta szófordulatnál, amikor a jövőbeli terveinket ecseteljük. Azt jelenti, hogy minden tervünket Isten kezébe tesszük. Így imádkozhatunk: „Istenem! Szeretném megtudni, hogy mi az akaratod! Ha nem tetszenek Neked a terveim, kérlek, mutasd meg!” Amennyiben nem jó, amit elterveztünk, Isten meg fogja mutatni – amíg odafigyelünk rá és készen állunk igazítani elképzelésünkön vagy teljesen megváltoztatni azt.

Olvassuk el ismét Jak 4:13 versét! Felszínesen nézve talán semmi rosszat nem látunk abban, ami itt elhangzik, nyilván mégis van valami probléma, nem azzal, amit tenni akarnak, inkább a hozzáállásukkal. Mit tehetünk, nehogy észrevétlenül behálózzon ez a magatartás?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: