A SZAVAK EREJE

„Mert mindnyájan sokképpen vétkezünk” (Jak 3:2). Üdítő beismerés, főképpen azért, mert Jakab igen nagy hangsúlyt helyez a magatartásra! Viszont ha elismerjük „ínségünket”, attól még nem halványul el bennünk az isteni ideál képe, amit elénk, földi képviselői elé állít. „Ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember, képes az egész testét is megzabolázni” (Jak 3:2). A görögben a feltételes mód alakja arra utal, hogy nagyon is lehetséges nem vétkezni a beszédben. Aligha mérjük fel eléggé szavaink jelentőségét! A gondolatok szavakban fogalmazódnak meg, amelyek aztán tettekhez vezetnek. A szavaink hatására még inkább megerősödnek a gondolataink, nemcsak a saját tetteinket, hanem másokét is befolyásolva. Beszédünk révén megannyi szálon kapcsolódunk egymáshoz.

E heti tanulmányunkban a nyelv erejének számos illusztrációjával találkozunk. Az első három azt hangsúlyozza, hogy egy kis dolog hogyan idézhet elő óriási következményeket: zablával és kantárral egy ló megfordítható, kormánylapáttal irányítják a hajót és egyetlen szikra egy egész erdőt lángba boríthat.

A Szentírásban milyen pozitív példákat találunk a „szavak erejére”? Lásd 5Móz 6:6-7; 23:23; Zsolt 40:4; Péld 10:20-21; 12:25; Mal 2:6-7; Lk 4:22; Róm 10:6-8!

A kisgyerekek formálhatók, de ahogy a fák folyamatosan keményednek, szilárdulnak, úgy ők is egyre inkább ellenállnak a változásnak, ahogy növekszenek. Bizonyos értelemben mindannyian tanárok vagyunk otthon és a gyülekezetben is. Mivel szavainknak roppant nagy az ereje, különösen fontos Isten Igéjében füröszteni gondolatainkat a nap korai szakában. Végtére is miből táplálkoznak gondolataink és szavaink? Isten Lelkéből vagy más forrásból? Nem szabad alábecsülnünk, hogy egyéb forrásokkal szemben milyen óriási változások történhetnek Isten Igéje által (Zsolt 33:6; vö. 2Kor 4:6)!

Olyan potenciális erő rejlik a szavakban, hogy alig néhány mondattal egészen össze lehet törni egy embert, akár élete hátralévő részére is! Másrészt viszont a kedves szavak felemelhetnek – talán éppoly tartósan.

Mennyire lennénk óvatosak, ha dinamitot tartanánk a kezünkben? Ezek szerint hogyan kellene bánnunk azzal, ami még a dinamitnál is nagyobb erővel robbanhat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: