AMIKOR A KÍVÁNSÁG MEGFOGAN

Olvassuk el ismét Jak 1:13-15 verseit! Mikor válik bűnné a kísértés?

Ebben a szakaszban több görög szó szerepel, amelyek a bűn kezdetét írják le, de mindegyik kapcsolódik a szülés folyamatához. Amikor valaki helytelen vágyat dédelget, a bűn „megfogan”, mint az anyaméhben a magzat, „a bűn pedig felnövekedve halált szül” (Jak 1:15, a szerző szó szerinti fordítása).

Ellentmondásos a kép. A folyamatnak életet kellene adnia, mégis halál a vége (vö. Róm 7:10-13). Elhatalmasodik a bűn, mint a rák, és felemészti azt, akiben megfogant. Tudjuk jól, mert mindannyiunkat megrontott a bűn. A szívünk gonosz, nem változtathatjuk meg.

1Móz 3:1-6 szakaszában Éva esete érzékletesen bemutatja a bűnnel folytatott küzdelmet. Milyen lépések vezették bűnbe az asszonyt?

Ott indul a bűn gyökere, amikor valaki nem bízik Istenben. Sátán megint csak sikerrel használta azt a módszert, amivel az angyalok egyharmadát is megtévesztette (Jel 12:4, 7-9): kételyt ébresztett Évában Isten jellemét illetően (1Móz 3:1-5). Az még nem volt bűn, hogy az asszony megközelítette a tiltott fát, de amikor leszakította a gyümölcsöt és evett belőle, az már igen. Láthatjuk, hogy bűnös cselekedetét helytelen gondolatok előzték meg (1Móz 3:6): elfogadta, átvette a Sátán által felvetett gondolatokat.

A bűn mindig az elménkben kezdődik. Évához hasonlóan talán a bűnös tett feltételezett „előnyeire” gondolunk, majd kezd hatalmába keríteni a képzeletünk, jönnek az érzéseink. Csakhamar ráharapunk a csalira és beleesünk a bűnbe. Gyakran tűnődünk rajta, hogyan is történhetett. A válasz egyszerű: mi hagytuk, hogy megtörténjen! Senki nem kényszerített a bűnbe.

„Ellenállhatunk Sátán támadásainak és megvédhetjük a szívünket a bűn szennyfoltjaitól, ha komolyan imádkozunk és hittel élünk. Nem mentség a bűnre a legerősebb kísértés sem! Bármilyen nagy nyomás is nehezedik ránk, mi magunk vétkezünk. Nincs olyan erő sem a földön, sem a pokolban, ami bárkit is bűnre kényszeríthetne. Az akaratnak kell belemennie, a szívnek kell megengednie, különben a szenvedély nem győzheti le az értelmet, a gonoszság nem diadalmaskodhat az igazság felett” (Ellen G. White cikke, The Signs of the Times. 1883. okt. 4.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: