GAZDAGOK ÉS SZEGÉNYEK

Ebben a rövid levélben Jakab nagy figyelmet szentel a szegényeknek. Némelyek egyenesen úgy gondolják, hogy éppen ez az irat fő témája. Csakhogy mai füllel hallgatva az apostolnak a gazdagok elleni kijelentései és a szegények védelmében megfogalmazott szavai szinte túlzónak, meglepőnek tűnnek. Pedig ő sem mondott mást, mint Jézus.

Vö. a következő verseket! Mi a közös üzenetük? Milyen intést, figyelmeztetést jegyezhetünk meg mindannyian e félreérthetetlen szövegekből?

Jak 1:9-11 és Lk 8:14

Jak 1:27 és Mt 25:37-40

Jak 2:15-16 és Lk 10:29-37

Jak 5:1-4 és Lk 12:16-21

Jakab természetesen nem zárja be Isten országának ajtaját minden gazdag ember előtt, de mint Jézus, úgy ő is tisztán látja a vagyonnal járó alattomos kísértéseket. Akár gazdagok, akár szegények vagyunk, az igazi jutalmat tartsuk szem előtt! Az a baj a pénzzel, hogy megtévesztve rávehet: az örökkévaló dolgok helyett olyasmire összpontosítsuk a figyelmünket, ami csak ideig-óráig tart (2Kor 4:18).

A hatalmas vagyon, a magas iskolai végzettség vagy a jelentős társadalmi befolyás vitathatatlanul elválaszthat azoktól, akik „kevésbé szerencsések”. Viszont az őskeresztény egyháznak úgy sikerült egyben tartania e két csoportot, hogy megfordította a világi értékrendet. Ott látható az alázat szerepe, hogy aki a legszerényebb helyet foglalja el, az részesül majd dicsőségben, azt magasztalják fel.

„Ameddig vannak éhezők Isten világában, akiknek étel kell, mezítelenek, akiket fel kell öltöztetni, az üdvösség kenyere és vize után epedő lelkek, addig minden szükségtelen élvezet és minden többlet tőke a szegényekért és ruhátlanokért kiált” (Ellen G. White: Welfare Ministry. [Jótékony szolgálat.] 269. o.).

És mi a helyzet veled? Nem számít, hogy szegény vagy gazdag vagy, csak az, hogyan viszonyulsz a pénzhez. Mitől válik különösen veszélyessé a pénz a lelki életünkre nézve?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: