A HIT ELLENTÉTE

Olvassuk el Jak 1:6-8 verseit! Miről ír itt az apostol?

A kétkedés szó arra utal, hogy valaki belülről meghasonlott. Ez segít megérteni a fogalom kapcsolatát az ingatagsággal. Világos példát látunk erre Kádes-Barneánál. Izráel válaszút előtt állt: vagy elindulnak hittel, vagy fellázadnak az Úr ellen. Elképesztő módon a lázadást választották, és vissza akartak térni Egyiptomba, ahol szolgaságban éltek. Miután Isten közbelépett és Mózes által kijelentette, hogy a pusztában fognak meghalni, hirtelen „hinni kezdtek”. Ezt mondták: „Ímé készek vagyunk elmenni a helyre, amelyről szólott az Úr, mert vétkeztünk” (4Móz 14:40).

„Most úgy látszott, hogy őszintén megbánták bűnös viselkedésüket, de valójában inkább annak következményei miatt bánkódtak, nem pedig hálátlanságuk és engedetlenségük miatt. Amikor rájöttek, hogy az Úr nem lágyult meg, nem engesztelődött meg irántuk, akaratosságuk újra feltámadt és kijelentették, nem térnek vissza a pusztába. Isten azzal, hogy megparancsolta nekik az ellenségeik földjéről való visszavonulást, tulajdonképpen látszólagos engedelmességüket tette próbára. Bebizonyult, hogy engedelmességük nem volt őszinte és valóságos” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 354. o.).

Mit mond a hitről Jézus Lk 17:5-6 verseiben?

Amikor a tanítványok több hitet kértek, Jézus azt felelte nekik, hogy elég volna, ha egy mustármagnyi hitük lenne. Igazából az számít, hogy a hitünk él-e, fejlődik-e, ami pedig csak akkor történhet meg és fog is megtörténni, ha folyamatosan Istenben bízva, hittel haladunk előre, legyünk bármilyen körülmények között. Ám időnként kételyek ütik fel a fejüket bennünk. Világunk kétségekkel és szkepticizmussal bombáz, ettől senki sem mentesül. Csak azt tehetjük, hogy mindvégig imádkozunk; emlékeztetjük magunkat, hogy Isten a múltban híven betartotta az ígéreteit, ezért a jövőnket is rábízhatjuk.

Milyen okok késztetnek arra, hogy bízzunk Istenben, az ígéreteiben és tudjunk hittel élni? Vegyük sorra őket részletesen, gondolkodjunk erről! Így csak erősödhet a hitünk!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: