TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Testvérei sokszor a farizeusok elcsépelt, elavult filozófiájával hozakodtak elő, s úgy képzelték, taníthatják azt, Aki minden igazságot ismer, és minden titkot tud. Amit nem értettek, azt nyíltan elítélték. Jézust a végsőkig próbára tették szemrehányásaik, lelke megfáradt, elcsüggedt. Hitet tettek Isten mellett, és azt gondolták, igényt tarthatnak Rá, miközben Isten testben velük volt, csak nem tudtak róla.

Ezek a dolgok tövisekkel borították Krisztus útját. Annyira bántotta saját családjának téves felfogása, hogy megkönnyebbült, ha bárhová ment, ahol ezt nem tapasztalta” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 269. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Lényegében Jakab levele a gyakorlati keresztény élet kézikönyve. Talán éppen ez született meg elsőként az Újszövetség könyvei közül (valamikor Kr. u. 44 és 49 között). A teológiai üzeneten túl azt is elmondja, hogyan kell keresztényhez illő módon élni. Miért éppen olyan fontos – ha nem még fontosabb – a gyakorlatba is átültetni a hitünket? Vagy amit hiszünk, fontosabb volna annál, hogy a hitünk az életünkben is megmutatkozzon? Például melyik lenne jobb: ha valaki őszintén megtartja a vasárnapot, igazán, komolyan megszentelve a hét első napját, vagy ha valaki úgynevezetten szombatot ünnepel, de egyáltalán nem veszi komolyan?

2. Amint a vasárnapi részben láttuk, Jakab Jézus bátyja volt. Noha Jézus Isten, minden teremtett dolog Alkotója, mégis emberré, közülünk valóvá lett, olyannyira, hogy testvérei is voltak. Hogyan mutatja be ez a különös gondolat, hogy Jézus áthidalta a menny és a bűnbe süllyedt világ közötti hatalmas szakadékot? Ezek szerint milyen messze volt kész Isten elmenni a bűnös ember megmentéséért? Hogyan érthetjük meg jobban Krisztus emberi természetére gondolva azt, hogy győzhetünk a bűn felett? Hogyan biztosít az emberré lett Krisztus arról, hogy Isten megérti: valóságosak a küzdelmeink?

3. A heti tanulmányunk megemlíti, hogy Jakab levelének az alázat az egyik témája. Miért olyan fontos a keresztények életében az alázat? Vagyis a kereszt fényében hogyan merészelhet bármelyikünk is öntelt, arrogáns módon viselkedni, kiváltképp lelki természetű kérdésekben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: