JAKAB ÉS AZ EVANGÉLIUM

Sajnos azonban – talán Luther hatására – sok keresztény nem figyelt fel Jakab levelének fontos üzenetére. Nem mintha kisebbíteni akarnánk Luther jelentőségét a korabeli egyház életében, mégis meg kell említenünk, hogy „a reformáció nem… ért véget Lutherrel. Folytatódnia kell e világ történelmének lezárulásáig,” mert „végzetes tévedéseket” vittek tovább a reformátorok, és sok fontos igazságot kellett még a felszínre hozni (Ellen G. White: The Story of Redemption. [A megváltás története.] 353. o.).

Ebből következett, hogy szükség volt a nagy ébredési mozgalomra Jonathan Edwards, George Whitefield és a Wesley testvérek vezetésével. A közreműködésükkel megszületett a Metodista Mozgalom, amely hangsúlyozza a keresztény életszentség döntő szerepét. A reform munkája a második ébredési mozgalommal folytatódott, amelyből Isten előhívta a Hetednapi Adventista Egyházat a „harmadik angyal üzenetének” hirdetésére. Az egész világra kiterjedő üzenetnek a hirdetése annak a népnek a Lélekkel teljes bizonyságtételében tetőzik, „akik megtartják az Isten parancsolatait és a Jézus hitét” (Jel 14:12)!

Olvassuk el Jak 1:3, 2:5, 22-23 és 5:15 verseit! Mi a hit szerepe az itt említett igék szerint? Tehát mit jelent hit által élni? Hogyan mutatnak rá e szövegek, hogy a hit több az igazság különféle tételei mellett, pusztán értelemmel meghozott döntésnél.

Talán lesz, akit meglep, hogy e rövid levélben Jakab tizenkilencszer utal a hitre, többször, mint a cselekedetekre és a megigazulásra együttvéve! Valójában a hit fontosságát már az 1. fejezet elején hangsúlyozza, a próbákkal és a bölcsesség kérésével kapcsolatban (3. és 6. vers). Ezek szerint Jakab nem egyszerűen csak írt a hívőknek, hanem elvárta tőlük a hit egy bizonyos minőségét. Amint látni fogjuk, önmagában a hit keveset ér. Az igaz hitnek vannak felismerhető mutatói, vagyis meglátszik a hívők életében és jellemében.

Mit teszünk naponta, amiből kitűnik hitünk minősége és valódisága? Mivel mutathatjuk be még az „apró” dolgokban is, hogy igazán hiszünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 4. negyedév

Jakab levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: