JÉZUS PÉLDÁJA

Hogyan viszonyult Jézus a szombathoz? Mit tudhatunk meg erről Lk 4:16 verséből? Miért fontos ez számunkra ma (lásd Jn 14:15; 1Pt 2:21)?

Lukács a „szokása” szót használja a 16. versben, ami az időben és a gyakorlatban folyton ismételt cselekvést jelöli. Más szóval, amikor csak tehette, Jézus minden szombaton, rendszeresen elment a zsinagógába. Ezt igen fontosnak tartotta Lukács, evangéliumában négyszer is említette, hogy különböző szombatnapokon Jézus a zsinagógában volt (Lk 4:16, 31; 6:6; 13:10). Azt is pontosan megnevezte, hogy a szombat a hét hetedik napja (Lk 23:54–24:1). Földi szolgálata idején Jézus Krisztus, mint ahogy a zsidók általában, megünnepelte a hetedik napot, a szombatot, ez tény, ami szintén arról tanúskodik, hogy nem tört meg a heti ciklus a Sínai-hegyen történt törvényadás, sőt egészen a teremtés óta. Krisztus szombatünneplése követendő példa a keresztények számára, úgy az idejét, mint megtartásának módját illetően!

Miből olvasott fel Jézus a zsinagógában az egyik szombaton? Mi a jelentősége ennek? Lásd Lk 4:16-21!

Nem ez volt az első eset, amikor Jézus felolvasott és szólt a zsinagógában. Már több mint egy év telt el a Jordán folyóban történt keresztsége óta, de azóta, hogy hátrahagyta az ácsműhelyt, ekkor tért vissza először Názáretbe, ahol addigi életének javát töltötte és ahol eljárt a zsinagógába. Fiatal korában szombatonként „gyakran felkérték a zsinagógában, hogy a próféták írásaiból az előírt szakaszt felolvassa. A hallgatók szívén boldog izgalom lett úrrá, amint a szent szöveg jól ismert szavaiból új világosság ragyogott elő” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 53. o.).

Ez azonban egészen más alkalom volt. Jézus kiválasztott egy bizonyos igeszakaszt (Ézs 61:1-2), ami a Messiás földi munkáját magyarázza, azt, hogyan jön el hirdetni „az Úrnak kedves esztendejét” (Lk 4:19). Ez volt a szombatév vagy jóbélév, a megnyugvás ideje. Találó módon Jézus a nyugalomnapot, a szombatot választotta ki arra, hogy bejelentse szolgálatát, aminek a lényege a megváltás, a felszabadítás és a gyógyítás. Igazi megnyugvást találunk Jézusban, és ebbe a nyugalomba valóban belekóstolhatunk minden szombaton.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: