JÉZUS ÉS AZ ÖTÖDIK PARANCSOLAT

Egy másik alkalommal Jézus szintén az írástudókkal és a farizeusokkal beszélt (Mt 15:1-20; Mk 7:1-13). Ekkor a vének hagyományairól kérdezték, amelyek nem találhatók meg Mózes törvényében. A tradíció értelmében az étkezés előtt kötelezőnek tartották a rituális kézmosást, amit Jézus tanítványai elmulasztottak. Válaszában Krisztus a farizeusok másik hagyományát idézte, azt, ami az ötödik parancsolatot erőtlenítette meg.

Krisztus érvelésének elemzése előtt meg kell értenünk, hogy a korbán a farizeusok által alapított tradíció volt. Ez a név abból a szóból eredt, aminek a jelentése: „ajándék”. Amikor azt mondták valamire, hogy „korbán”, az esküvel tett fogadalomnak számított. Azt értették alatta, hogy az illető Istennek és a templomnak tett felajánlást.

Olvassuk el Mk 7:9-13 szakaszát! A farizeusok hagyománya valójában miért jelentette az ötödik parancsolat burkolt megszegését? Gondolkodjunk el arról, hogy milyen fontos volt áldozatot vinni Istennek (2Móz 23:15; 34:20)! Ne feledkezzünk meg az Úr előtt tett eskü szentségéről sem (5Móz 23:21-23)!

Mintha a farizeusok meglelték volna a tökéletes kifogást arra, mivel tagadható meg a szülők támogatásának jogos kérése. Mózes öt könyvének szigorú elveit emberalkotta parancsolatokká tették, amelyek a vezetőjük szerint megelőzhették Isten parancsolatait.

Nem ez volt az egyetlen olyan eset, amikor Jézusnak hasonló lelki ferdültséggel kellett foglalkoznia: „De jaj néktek farizeusok! mert megadjátok a dézsmát a mentától, rutától és minden paréjtól, de hátrahagyjátok az ítéletet és az Isten szeretetét: pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhagyni” (Lk 11:42)! Mindkét parancsolatot meg kellett volna tartaniuk, először is tisztelve apjukat és anyjukat, méghozzá anélkül, hogy elfeledkeztek volna az Úrnak szánt adományokról.

Nem is csoda, hogy érveit összefoglalva Jézus Ézsaiás szavait idézte, amelyeket a próféta hétszáz évvel korábban mondott az izraelitákról: „Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai” (Mt 15:8-9). Krisztus ismét rámutatott a Tízparancsolat szentségére, és a farizeusok nézeteivel szemben foglalt állást.

Milyen esetben fordul elő, hogy az ember kiskapukat keres, amikor megpróbálja elkerülni egyértelmű kötelessége teljesítését?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: