JÉZUS ÉS A TÖRVÉNY MÉLYEBB MAGYARÁZATA

Miután Jézus kiemelte a Tízparancsolat folyamatos érvényességét, folytatta a Hegyi Beszéd gondolatait, felvetve az ószövetségi törvény bizonyos példáit. A nép olyan mélyen félreértette e parancsolatokat, hogy Jézus szükségesnek érezte megmagyarázni alapvető jelentésüket.

Mit állított szembe Jézus a Hegyi Beszédben megemlített parancsolatokkal? Milyen tekintélyre hivatkozott minden esetben (Mt 5:21-44)?

Figyeljük meg, Jézus először is idéz egy ószövetségi igét (2Móz 20:13-14; 5Móz 17-18; 2Móz 21:24; 3Móz 24:20; 5Móz 19:21), majd pedig mintha vitatná azt. Aláásta volna a törvény hitelét? Természetesen nem! Amikor további magyarázatot fűzött ahhoz, amit a vallási vezetők üres formasággá szűkítettek le, valójában a farizeusok tanítását állította szembe a törvény igazi jelentésével.

A rabbik a hagyomány tekintélyére hivatkozva magyarázták a törvényt, Krisztus viszont, aki maga a Törvényadó, a saját tekintélye alapján szólt. Máté 5. fejezetében hatszor találjuk azt, hogy „én pedig azt mondom néktek”. Csak az Úr tehet ilyen kijelentést!

Az is érdekes még, hogy amit Krisztus megszabott, az jóval túlmutat a törvény egyszerű formáján. Tanításaiban a törvény betűjén túl benne foglaltatik a lelkület is, az, ami értelemmel és élettel tölti meg azt, ami különben szimpla formalitás lenne. Önmagában csak halálba vihet a törvény puszta betartása, ha végcélnak tekintik, és nem a kegyelem általi megváltás kifejezéseként értelmezik.

Milyen volt az írástudók és a farizeusok hozzáállása Mt 23:3-5, 23-28 versei szerint? Hogyan tehetünk eleget tiszta szívből Isten parancsolatainak úgy, hogy közben ne essünk mi is a képmutatás és törvényeskedés csapdájába? Miért annyira fontos megérteni a kegyelem szerepét, ha el akarjuk kerülni a törvényeskedést?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: