„ÉN IS AKKÉPPEN KÜLDELEK TITEKET”

János evangéliuma szintén beszámol arról az esetről, amikor Jézus először találkozott a tanítványokkal a felházban, de megemlít még olyan részleteket is, amelyek Lukács evangéliumából hiányoznak.

János szerint Jézus miként határozta meg a hívőkre váró missziót (Jn 20:21)?

Néhány nappal korábban Jézus már elmondta imájában: „Amiképpen te küldtél engem e világra, úgy küldtem én is őket e világra” (Jn 17:18). Az elküldésben benne foglaltatik a gondolat, hogy a küldő nagyobb hatalommal rendelkezik, mint a küldött. Céljának is kell lennie, mivel bizonyos küldetés teljesítését várják attól, akit elküldenek. Jézust az Atya küldte el a világot megmenteni (Jn 3:17), bennünket pedig Jézus küld el azért, hogy hirdessük az üdvösséget, amit általa nyerhetünk. A megbízatásunk egyértelműen arra szól, hogy folytassuk Krisztus munkáját, ami minden emberre kiterjedő, teljes körű szolgálat (Mt 9:35). Krisztus nemcsak azt várja el tőlünk, hogy folytassuk, amit Ő elkezdett, hanem még tovább kell mennünk: „Aki hisz énbennem – mondta az Úr – az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket én cselekszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál” (Jn 14:12).

Jézus azért adta a Szentlelket, hogy Ő tegye képessé a tanítványokat küldetésük végzésére. A teremtéskor Isten Ádám orrába lehelte „az élet leheletét” (1Móz 2:7), most pedig Jézus a tanítványokra „lehele, és monda nékik: Vegyetek Szentlelket” (Jn 20:22). Amint az élet lehelete élőlénnyé változtatta át az élettelen port, úgy a Szentlélek is a rettegő, csüggedt tanítványokat erőteljes, élő bizonysággá tette, akik azután folytatták Jézus munkáját. Ugyanilyen felkenetés ma is elengedhetetlen feltétele annak, hogy teljesíteni tudjuk a ránk bízott küldetést.

Jézus elhívott, hogy tanúi legyünk. Miről tehetünk bizonyságot? Vagyis, mit láttunk, mit tapasztaltunk, amit másoknak is elmondhatunk Jézusról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: