AMIT KRISZTUS AZ EGYSÉGÉRT TETT

Mi az alapja az egységnek, amiért Jézus imádkozott egyházára gondolva (lásd Jn 15:1-5; 17:23)?

„…ti énbennem, és én tibennetek” (Jn 14:20) – ez a megfogalmazás fejezi ki a bensőséges kapcsolatot, amit Jézussal kell fenntartanunk. Az teremti meg az egységet, ha Jézus a szívünkben van. Az életünkbe behozza az egység elengedhetetlen feltételének két elemét: az isteni Igét és az isteni szeretetet. Ha Jézus bennünk él, „beszédei” is meglesznek bennünk, amelyek valójában az Atya „beszédei” (Jn 14:24; 17:8, 14). Jézus „az igazság” (Jn 14:6), és az Atya igéje is „igazság” (Jn 17:17). A Jézusban való egység az Isten Igéjében való egységet jelenti. Az egység feltétele, hogy egyetértés legyen közöttünk Isten Igéjének igazságtartalmát illetően, tehát kudarcra ítéltetett minden olyan egységtörekvés, amelyből hiányzik a bibliai hitpontokhoz való ragaszkodás. Az Úr azt kívánja, hogy követőit az igazi szeretet is összekösse. Ha Jézus bennünk él, betölt az a tökéletes szeretet, amivel az Atya viseltetik a Fiú iránt (Jn 17:26). Ez a fajta szeretet nem mulandó érzés, hanem élő és állandó cselekvési elv. Ha igazi szeretetre vágyunk, kevesebb teret kell engednünk énünknek és többet Jézusnak. Meg kell halnia önző büszkeségünknek, hogy Jézus élhessen bennünk. Akkor fogjuk igazán és őszintén szeretni egymást, és így válhat valóra az az egység, amiért Jézus imádkozott.

„Amikor az igazság megszenteli azokat, akik vallják, hogy hisznek benne, amikor megismerik Krisztust, alázatát, szerénységét, akkor az egyházban teljes és tökéletes egység lesz” (Ellen G. White cikke, The Signs of the Times. 1900. szept. 19.).

Nem mindig könnyű megőrizni az igazságot úgy, hogy közben mélységes szeretettel is tudunk viseltetni egymás iránt. Megvan annak a kockázata, hogy az egyiket a másik kárára jobban hangsúlyozzuk. Volt idő, amikor egyházunkban a tantételeket tartották az egység legfontosabb elemének. Szerencsére fokozatosan kiigazították az egyensúly hiányát. Ma inkább az a veszély fenyeget, hogy a másik végletbe esünk: ha azt gondoljuk, hogy az egység szempontjából a szeretet fontosabb az igazságnál. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a szeretet igazság nélkül vak, míg az igazság szeretet nélkül gyümölcstelen. A szívnek és az értelemnek együtt kell működnie!

Az apostolok korában az egyházban megvolt az egység, amiért Krisztus imádkozott: „Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban [igazság], a közösségben [szeretet]” (ApCsel 2:42, új prot. ford.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: