AZ EGYHÁZ ALAPJA

Jézus kijelentette: „ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat” (Mt 16:18). Ki az a kőszikla (görögül petra), akire az egyház felépült? Bizonyos igemagyarázók szerint Péter. Érvelésük szerint az Úr élt a nyelvi lehetőséggel, ami az eredetiben a Péter és a szikla (görögül Petros és petra) szavak hasonlóságában rejlett. A szójáték még érthetőbb lehetett arámul, ahogyan Jézus valószínűleg beszélt. Ám valójában senki nem tudja teljes bizonyossággal, hogyan is hangzott pontosan Jézus kijelentése arámul. Csak a görög szöveget jegyezte fel Máté, különbséget téve a Petros (kő) és petra (szikla) között, és e megkülönböztetés felett nem szabad figyelmetlenül átsiklani.

Jó okunk van azt állítani, hogy a petra szó Krisztusra utal. Jézus kijelentésének közvetlen szövegkörnyezete (Mt 16:13-20) Krisztus lényére és küldetésére, nem pedig Péterére összpontosít. Továbbá Jézus korábban már használta a sziklára építés motívumát, amiben egyértelműen Önmagát és a tanításait nevezte sziklának (Mt 7:24-25).

Mi a jelképes jelentése a „sziklának” az Ószövetségben (5Móz 32:4; Zsolt 28:1; 31:3-4; 42:10; 62:3; Ézs 17:10)?

Amikor Péter és a többi apostol hallotta Jézustól, hogy egyházát sziklára építi, bizonyára az ószövetségi értelemben elevenedett fel bennük a kép, Istenre utaló jelképként.

Péter is említette, hogy Krisztus „ama kő, melyet ti építők megvetettetek, mely lett a szegletnek fejévé” (ApCsel 4:11), Őt nevezte az egyház alapjának (1Pt 2:4-8), a keresztényeket pedig általánosságban élő kövekhez hasonlította. A szikla (petra) szóval egyedül Krisztusra utalt. A Biblia Jézuson kívül emberre nem használja a petra szót.

Pál apostol is Krisztusra vonatkoztatta a petra szót (Róm 9:33; 1Kor 10:4), és határozottan kijelentette: „más fundamentomot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus” (1Kor 3:11). Ezért arra a következtetésre jutunk, hogy az apostoli egyház egyöntetűen Jézus Krisztust tekintette annak a kősziklának (petra), amelyen felépült az egyház, és az egyház lelki épületében a próféták, apostolok (köztük Péter) képezik az élő kövek első sorát (Ef 2:20).

Miért fontos tudni, hogy maga Krisztus az alapja az egyháznak, még ha az időnként igencsak gyengének is tűnik?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: