AHOGY JÉZUS ÉLT

Jézus a szeretet szolgálatának önzetlen életét élte, pedig állandóan Sátán heves támadásainak kereszttüzében volt. Fontossági sorrendjében mindig maga elé vett másokat. Gyerekkorától kezdve egészen a keresztig állandóan szeretettel szolgálta az embereket. Folyton készen állt rá, hogy enyhítsen minden szenvedést, amivel találkozott. Szeretettel gondoskodott például gyerekekről, asszonyokról, idegenekről, leprásokról és vámszedőkről, olyanokról, akikben a társadalom nem látott nagy értéket. „…az embernek Fia nem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon” (Mt 20:28). Ezért „széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak” (ApCsel 10:38). Fontosabb volt számára a könyörület és az együttérzés, mint saját fizikai szükségleteinek a kielégítése, mint az evés vagy a pihenés. Még a kereszten is inkább az édesanyjával, mint a saját szenvedésével törődött (Jn 19:25-27).

Hogyan tekintett az emberekre Jézus? Mit tudhatunk meg erről Mt 9:36, 14:14 és 15:32 verséből?

Jézus odafigyelt az emberek szükségleteire, őszintén törődött velük. Megesett a szíve az elcsigázott, szétszéledt tömegen. Megszánta a gyámoltalan embereket, mint a két jerikói vakot (Mt 20:34), a könyörgő leprást (Mk 1:40-41) és az özvegyasszonyt, akinek meghalt az egyetlen fia (Lk 7:12-13).

Mi volt Jézus vezérelve, amikor bárkivel találkozott? Lásd Mk 10:21; Jn 11:5!

Jézus minden irgalmas tettét, minden csodáját és minden szavát végtelen szeretete motiválta, ami változatlan és állandó. Élete végén mutatta be tanítványainak a legerősebben, hogy kezdettől fogva szerette őket, „mindvégig szerette őket” (Jn 13:1). Kereszthalálával az egész világmindenség előtt bizonyította, hogy az önzetlen szeretet diadalmaskodik az önzésen. A Golgota fényében világossá vált, hogy az élet egyetlen érvényes alapja égen-földön az önmegtagadó szeretet elve.

„Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért” (Jn 15:13). Véleményed szerint mit jelent ez a hétköznapi életben, a gyakorlatban? Hogyan tehetünk így nap mint nap?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: