KRISZTUST KÉPVISELI

A tanítványok félelemmel és szomorúan hallgatták Jézust, aki közelgő haláláról beszélt. Jelenlététől megfosztva ki lesz a Tanítójuk, Barátjuk, Tanácsadójuk? Krisztus tisztában volt vele, milyen égető szükségben vannak, ezért megígérte, hogy elküld valakit hozzájuk, aki majd Őt képviseli.

Milyen névvel illette Krisztus azt, akit képviselőjeként küld el (lásd Jn 14:16-18)? Miért különösen találó ez az elnevezés (lásd még Jn 14:26)?

Segítő, tanácsadó és vigasztaló – így lehet fordítani a görög paraklétos szót, ami a para („mellé”) prepozícióból és a klétos („elhívott) melléknévből tevődik össze. Szó szerint azt jelenti, hogy „akit elhívtak valaki mellé”. A kifejezés által közvetített gondolat pedig az, hogy „valakinek a segítségére rendelt személy”. Utalhat közbenjáróra, segítőre, tanácsadóra vagy éppen jogi képviselőre, ügyvédre, szószólóra.

Az Újszövetségben csak János használja a paraklétos szót, amit érdekes módon Jézusra is vonatkoztat (1Jn 2:1).

Földi szolgálata idején Krisztus volt a tanítványok Tanácsadója, Segítője, Vigasztalója. Éppen ezért nagyon is helyénvaló, hogy utódja szintén ezt a nevet kapja. A Szentlelket az Atya küldte el, a Fiú kérésére és a Fiú nevében (Jn 14:16, 26). A Lélek folytatja Krisztus munkáját a földön.

A Szentlélek által a tanítványok élvezhették Jézus társaságát. „Nem hagylak titeket árvákul; eljövök tihozzátok” (Jn 14:18) ­– mondta az Úr. Nem arról beszélt, hogy időnként majd felkeresi őket, ami nem jelentett volna nagy vigasztalást a gyámoltalan „árváknak”. Azt jelentette ki, hogy állandó, szoros kapcsolatban lesz majd velük: „én ti bennetek” (Jn 14:20). Ez csak a Szentlélek által lehetséges.

Természetesen emberi természete akadályozta Krisztust abban, hogy személyesen mindenütt jelen legyen egyszerre. A Szentlélek viszont mindenütt jelenvaló (Zsolt 139:7). A Lélek által bárki közeledhet a Megváltóhoz, függetlenül attól, hogy éppel hol van, nem számítva a távolságot, ami Krisztustól elválasztja.

Hogyan tapasztaltad már a Szentlélek valóságát, még ha nem is könnyű megérteni, milyen a természete és hogyan munkálkodik az életünkben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: