AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK

Jézus számos módon tanította és bemutatta, hogy az Istenséget három Személy alkotja: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Erre nem tudunk racionális magyarázatot, csak hittel elfogadjuk (mint ahogy a Szentírásban kinyilatkoztatott számos egyéb igazságot is). Pállal együtt szintén igyekszünk eljutni „az Isten és az Atya és a Krisztus ama titkának megismerésére” (Kol 2:2). Vagyis, még ha sok mindent nem is értünk egészen, igyekezhetünk hittel, engedelmesen, imádkozva és tanulva mind többet és többet megtudni.

Jézus életének döntő pillanataiban a Szentháromság mindhárom Személye cselekedett. Foglaljuk össze, hogy mi volt a szerepük a következő eseményekben!

Születés: Lk 1:26-35

Keresztség: Lk 3:21-22

Kereszthalál: Zsid 9:14

Amikor földi szolgálata a végéhez közeledett, Jézus megígérte szomorkodó tanítványainak, hogy elküldi a Szentlelket. Itt ismét a Szentháromság három Személyének együttműködését látjuk. „És én kérem az Atyát – biztosította tanítványait Jézus –, és más vigasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Lelkét” (Jn 14:16-17, lásd még 26. vers).

Jézus elmondta, hogy a megváltási tervben tökéletes az összhang és az együttműködés a három isteni Személy között. Amiképpen a Fiú dicsőítette az Atyát, bemutatva szeretetét (Jn 17:4), úgy a Szentlélek is dicsőíti a Fiút, megmutatva kegyelmét (és szeretetét) a világnak (Jn 16:14).

Gondoljunk még olyan kinyilatkoztatott igazságokra, amelyeket szintén nehéz kizárólag racionális módon megérteni! Ugyanakkor nevezzünk meg a természet világából is olyan dolgokat, amelyeket hasonlóan nehéz felfogni! Mit mutatnak ezek a titokzatos dolgok a racionális gondolat korlátairól? Miért fontos hittel élni? Beszélgessünk a válaszainkról szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: