ATYÁNK A MENNYEKBEN

Az Atya nem új neve Istennek, hiszen alkalmanként már az Ószövetség is így nevezi (Ézs 63:16; 64:7; vö. Jer 3:4, 19; Zsolt 103:13), még ha nem is ezt az elnevezést használták a leggyakrabban rá vonatkozóan. Izráel népe körében Isten személyneve JHVH (valószínűleg úgy ejtették, hogy Jahve), ami az Ószövetségben hatezernyolcszáznál is többször fordul elő. Jézus nem azért jött, hogy más Istent mutasson be, mint JHVH. Pontosan az volt a küldetése, hogy teljessé tegye Istennek az Ószövetségben adott önkinyilatkoztatását. Istenről mint Mennyei Atyánkról beszélt.

Jézus világossá tette, hogy az Atya a „mennyben” van. Fontos emlékezetünkben tartani ezt az igazságot, hogy megfelelő módon viszonyuljunk Istenhez. Szerető Atyánk törődik gyermekei szükségleteivel. Ugyanakkor tudjuk, hogy gondviselő Atyánk a „mennyekben” van, ahol angyalok milliói imádják, hiszen Ő a világmindenség egyetlen Ura, szent és mindenható. Isten az Atyánk, ami arra bátorít, hogy gyermeki bizalommal forduljunk hozzá. Másrészt viszont a mennyben van, ami természetfeletti voltára és arra emlékeztet, hogy tisztelettel kell imádnunk. Ha bármelyik oldalt a másik kárára hangsúlyoznánk, torzulna az Istenről alkotott fogalmunk, ami messze ható következményekkel járna a gyakorlati, hétköznapi életünkre nézve.

Hogyan tükröződhet a földi apákban Mennyei Atyánk jelleme? Mit tudunk meg erről Mt 7:9-11 verseiből?

Nem mindenkinek szerető, gondoskodó az édesapja, és vannak, akik különböző okok miatt nem is ismerik az apjukat. Aki ilyen helyzetben van, talán nem érzi nagy jelentőségét annak, hogy Atyánknak nevezhetjük Istent. Mégis mindannyiunkban él egy kép arról, hogy milyen a jó apa, és talán ismerünk is olyanokat, akikben tükröződnek a jó apa jellemzői.

Tudjuk, hogy még ha az apák nem is tökéletesek, általában szeretik a gyerekeiket, és a hibáik ellenére igyekszenek a lehető legtöbbet megadni nekik. Képzeljük hát el, hogy mit tehet értünk Mennyei Atyánk!

Mit jelent személyesen neked, hogy Isten a Mennyei Atyánk? Mit kell ennek jelentenie?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: