MÓZESTŐL JÉZUSIG

Az Egyiptomban és Mezopotámiában talált ősi törvénykönyvek ugyan nem mondhatók tökéletesnek, de bizonyítják, hogy ott is széles körben ismerték Isten törvényének elveit és előírásait. Ám e népeknek a törvénygyűjteményei tartalmaztak bálványimádást és egyéb szokásokat előíró rendeleteket, amelyeket Isten később elítélt. Az Úr tehát kiválasztott egy népet, a hébereket, Ábrahám leszármazottait, hogy az általa elrendelt igazi törvény sáfárai legyenek. Őket nevezte a hosszú évszázadokkal korábban, Ábrahámmal kötött szövetségi ígéret örököseinek, ami igazán csak Jézusban teljesedett.

Mit tudhatunk meg 5Móz 7:6-12 szakaszából a törvény és a kegyelem szoros kapcsolatáról?

Amikor Isten törvénye letéteményeséül választotta Izráelt, tudta, hogy ez a nép sem tökéletes. Ennek ellenére rájuk bízta a feladatot, hogy akaratát bemutassák más népeknek, amelyek szintén nem érték el a tökéletesség szintjét. A „papok birodalma és szent nép” (2Móz 19:6) megnevezés is utal rá, hogy Isten terve szerint Izráel népének közbenjáró papként kellett volna szolgálni az egész világért. Azért választotta ki Isten őket, hogy a tévelygő nemzeteknek bemutassák akaratának igazságát. És Izráel hibái, kudarcai, valamint időnkénti nyílt lázadásai dacára is a Messiás mégis éppen ebből a népből származott, közöttük élt, szolgált, halt meg, beteljesítve az évszázadokkal korábban, Ábrahámnak tett szövetségi ígéreteket.

Mit írt Pál Gal 3:6-16 verseiben, ami segít jobban megérteni a szövetségi ígéret valódi jelentését?

Az ókori Izráelben sokan a „mag” szó egyes számú alakját úgy értelmezték, hogy Izráel népének egészére mint egy testületre vonatkozik, Pál azonban leírja, hogy maga Jézus a szövetségi ígéret igazi és maradéktalan beteljesülése. Tehát a törvényt és a kegyelmet egyaránt világosan hangsúlyozó evangélium az, ami a legteljesebben kinyilvánítja és bemutatja a szövetséget.

Gondoljunk bele, Krisztus koráig hosszú évezredek teltek el attól fogva, hogy Ábrahám először meghallotta a szövetség ígéretét! Ezek szerint milyen türelem szükségeltetik az Istenben való bizalomhoz?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: