ÁDÁMTÓL NOÉIG

Bizonyos értelemben csak az újszövetségi korban beszélhetünk „Krisztus egyházáról”, attól kezdve, hogy a hívők először tettek bizonyságot Jézus életéről, haláláról és feltámadásáról. Ám „Krisztus egyházára” gondolhatunk tágabb értelemben is. Az egyházra vonatkozó görög szó az ekklesia. A hétköznapi életből vett kifejezés azokra utal, akiket „kihívtak”. Isten minden nemzedék tagjaiból „kihívott” egy népet, hogy hűséggel, bizalommal, szeretettel és engedelmességgel jellemezhető életükkel mutassák be Uruk akaratát.

Olvassuk el 1Móz 2:16–3:7 szakaszát! Milyen próbát kellett volna Ádámnak és Évának kiállnia? Vajon a tökéletes lényeknek miért volt szüksége egy ilyen próbára?

Ahhoz, hogy Ádám és Éva szeretni tudjon, Istennek erkölcsi szabadságra kellett megteremtenie őket. Képesnek és szabadnak kellett lenniük rosszat is tenni, még ha nem is volt rá valós okuk. A fánál a teszt erkölcsi próba volt: vajon hogyan élnek Istentől kapott erkölcsi szabadságukkal? A választ ismerjük.

Az erkölcsös élet középpontjában áll a törvény, Isten törvénye, ami meghatározza, hogy mi jó és mi rossz (megjegyzendő a fa neve: „a jó és gonosz tudásának fája”). Mi értelme volna a hazudozást, a lopást és a gyilkosságot tiltó törvénynek, ha az új teremtmények már eleve képtelenek lettek volna ilyesmit elkövetni? Ha a világegyetemet csak robotok (csupán jótettekre képes lények) népesítették volna be, teljesen értelmetlen lenne maga a törvény. Isten azonban nem ilyennek akart megteremteni bennünket. Nem is tehette, ha olyan lényeket akart létrehozni, akik képesek igazán szeretni. A bűneset után aztán eljött az ideje, hogy Ádám és Éva „továbbadja a váltóbotot” a következő nemzedéknek, de gyorsnak és piszkosnak bizonyult az az erkölcsi spirál, amelyen az emberiség sebesen haladt lefelé. Első két fiuk közül csak Ábel döntött úgy, hogy csatlakozik Isten egyházához, Kaint pedig hatalmába kerítette a kapzsiság, a hazugság, a gyilkosság és a szülők iránti tiszteletlenség lelkülete. A helyzet folyamatosan romlott, míg a gonoszság egészen beárnyékolta a jót, és az özönvíz idejére valójában csak Noé és a családja mondhatta magát Krisztus egyháza tagjának.

Az elmúlt huszonnégy órában hány erkölcsi döntést hoztunk, élve az Édenben kapott szabadságunkkal? Melyek voltak ezek a döntések? Mennyire álltak összhangban Isten erkölcsi törvényével?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: