PÁL ÉS A TÖRVÉNY

Pál apostolról mondják, hogy ő volt a kereszténység igazi megalapítója. Ez persze nem így van. Való igaz, hogy sokat köszönhetünk neki a keresztény tanítások teológiai megértése szempontjából. A huszonhét újszövetségi könyvből tizenhármat ő írt, de gyakorlatilag írásainak minden tanítása a Szentírás más részeiben is megtalálható. Némelyek főként azért mondják, hogy Pál „új” vallást indított el, mert tévesen értelmezik a törvényről és a kegyelemről szóló tanítását.

Nézzük meg a következő igéket: Róm 3:28; 6:14; 7:4; Gal 3:24-25! Első látásra miért nem nehéz úgy gondolni, hogy e versek hatályon kívül helyezik a törvényt?

Ha csak az adott verseket olvasnánk, valóan az lehetne a benyomásunk, hogy a keresztényekre már nem vonatkozik a törvény. Viszont ezek az igék mind egy szélesebb összefüggés részét képezik, amivel tisztában kell lennünk, ha valóban meg akarjuk érteni Pál szavainak jelentését.

Vizsgáljuk meg a fentebb idézett versek szövegkörnyezetét, különös figyelmet fordítva Róm 3:31, 6:15, 7:7-12 és Gal 3:21 verseire! Hogyan világítanak rá ezek az igék és a szövegösszefüggés is arra, amit Pál a törvényről mond?

Aki nem érti a hit általi megigazulás fogalmát, úgy érezheti, hogy Pál ellentétbe keveredik önmagával. Egy levegővétellel mondja el, hogy bár a keresztény nincs a törvény alatt, mégis köteles megtartani a törvényt. A probléma feloldását úgy találjuk meg, ha emlékezetünkbe véssük, hogy Isten igazságot követel meg mindenkitől, aki hozzá tartozik. Az igazság mércéje Isten törvénye, viszont amikor az ember a törvényhez méri magát, kevésnek találtatik, ezért a törvény ítélete alá kerül. Ha a törvény lenne az üdvösség eszköze, akkor az örök életre nézve senkinek semmi reménye nem lehetne. A keresztény reménysége nem a törvényben, hanem Jézus Krisztusban van, aki nemcsak tökéletesen megtartotta a törvényt, hanem Isten csodálatos hatalma által lehetővé is teszi, hogy a hívők részesüljenek az Ő igazságában (Róm 8:3-4). Így most már a keresztény szabad lelkiismerettel szolgálhatja Isten törvényét, mert Krisztus felmentette a törvény kárhoztatása alól (Róm 7:25–8:2). A Krisztus által kapott kegyelem nem szabadít fel a törvény alól, inkább a betartására késztet.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: