Krisztus, a törvény és a szövetségek

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 9:12-17; 17:2-12; 5Mózes 9:9;

Galata 3:15-28; Zsidók 9:15-28; 10:11-18

„És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét” (Zsid 9:15).

Az évezredek során Isten a szövetségek által nyilatkoztatta ki örök döntését, hogy megmenti az emberiséget. Igaz, a Biblia többes számban említi a szövetségeket (Róm 9:4; Gal 4:24; Ef 2:12), valójában azonban egyedül a kegyelem szövetsége létezik, ami által üdvösséget nyernek a bűnösök, de nem saját érdemeik alapján, hanem Jézus érdemei révén. Isten mindenkinek megadja, aki igényt tart rá hit által. A többes számú alak (szövetségek) egyszerűen azt jelenti, hogy Isten haladt előre üdvözítő szándékaival, és különféle formákban újból kijelentette a szövetséget, amely így a más-más korban és körülmények között élő népe szükségleteinek megfelelt. Ám valójában ez mindig is egy szövetség volt – Isten üdvözítő kegyelmének örök szövetsége.

Ennek a szövetségnek a lényege Urunk állhatatos, hűséges szeretete, az, amit a Biblia időnként magukkal a szövetségekkel mutat be egyenlőként (lásd 5Móz 7:9; 1Kir 8:23; Dán 9:4). A szövetség részeként Isten arra hívja népét, hogy engedelmeskedjenek törvényének, de nem úgy, mintha ez lenne üdvösségük eszköze, inkább a gyümölcse. Isten örök szövetségének középpontjában mindig is együtt állt a törvény és a kegyelem.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: