KEGYELEM ÉS IGAZSÁG (János 1:17)

János egyetlen versbe sűrítette a megváltás egész történetét: „Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem pedig és az igazság Jézus Krisztus által lett” (Jn 1:17). Ádám bűne következtében az egész emberiségre elhatott a halál átka. Az átkot még csak erősíti, hogy Jézus kivételével senki ember fia nem mentes a bűnre való hajlamtól. Ezért Isten kiválasztott egy népet, amelynek kinyilatkoztatta az akaratát. Az volt a szándéka, hogy a kiválasztottak majd világosságul szolgálnak a többi nép számára. Isten nem az üdvösség eszközeként adta a törvényt Izráelnek, hanem arra akarta őket folyamatosan emlékeztetni általa, hogy szükségük van az igazságra.

Milyen életet élt Jézus? Mit tudhatunk meg erről Mt 26:39, Jn 15:10 és Fil 2:8 verseiből?

Amikor az első Ádám nem engedelmeskedett Isten határozott parancsának, az egész világot kuszaságba, rabságba döntötte. A második Ádám, Jézus viszont engedelmes életet élt. Azért jött, hogy megszabadítsa a világot az első Ádám által okozott megkötözöttségből. A földön járva Jézus önként alávetette akaratát az Atyáénak, és azt választotta, hogy nem követ el bűnt. Az első Ádám ítéletet és hamisságot szabadított a világra, Jézus azonban kegyelmet és igazságot hozott. A kegyelem és az igazság nem szorítja ki a törvényt. Jézus megláttatta velünk, hogy miért nem szerezhet megváltást egyedül a törvény. Az általa bemutatott igazság a kegyelem teljesebb értelmezése.

Milyen a Jézustól eredő kegyelem természete Róm 6:23 és Ef 2:8 szerint? Hogyan biztosította a Megváltó az embereknek a kegyelmet?

A „kegyelem”-nek fordított görög szó (charis) azt is jelentheti, hogy „ajándék”, és az örömet kifejező szóval (chara) áll rokonságban. Az örök élet az az ajándék, amit Jézus az embereknek ad. A kegyelem még abban is megnyilvánul, hogy Krisztus bennünk lakozik. Ezzel lehetővé teszi az ember számára, hogy részesüljön a törvény által előírt igazságban. Pál fogalmazása szerint, amikor Jézus kárhoztatta a bűnt a testben, lehetővé tette, „hogy a törvénynek igazsága beteljesüljön bennünk” (Róm 8:4). A kegyelem nemcsak a törvény kárhoztatása alól szabadít fel, hanem képessé is tesz bennünket arra, hogy az Isten által megkívánt módon be tudjuk tartani a törvényt.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: