A TÖRVÉNY ÉS IZRÁEL (5Mózes 30:15-18)

Izráel népe életében a törvényadás különleges cselekmény volt. Közvetlenül azelőtt, hogy Isten átadta a Tízparancsolatot Mózesnek, emlékeztette a népet: „lesztek ti nékem papok birodalma és szent nép” (2Móz 19:6). A földön élő minden nép közül Izráel népe volt az, amelynek Isten különleges módon kinyilatkoztatta a törvényét (Róm 9:4). Nem az volt az Úr szándéka, hogy a parancsolatok terhet jelentsenek az embereknek, hanem eszközként szolgáljanak, amely által a kiválasztott nép be tudja mutatni a tömegeknek az erkölcsi törvényt, azt, ami Isten kormányzatának az alapja. A világmisszió munkájában Izráel népének Isten parterévé kellett volna lenni; az Úr hírnökeinek azonosító jegye Isten törvénye volt.

5Móz 30:15-20 szerint milyen kapcsolat van a törvény és az Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak adott ígéretek között? Ami pedig még fontosabb: ezek az alapelvek hogyan vonatkoznak ma ránk is, akik az új szövetség alatt élünk? Lásd Mt 7:24-27!

Isten azért választotta ki Izráel népét, hogy Őt képviseljék. Terve szerint Izráel lett volna az a nép, amelyen keresztül a föld népei elnyerhetik az Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak megígért áldásokat. Csakhogy az áldások semmiképp sem automatikusak. Isten elvárta Izráeltől, hogy kiválasztott népként az Úr akaratával összhangban éljenek. Mózes világosan kifejtette, hogy az emberek akkor élhetnek, lehetnek jómódban, ha megtartják Isten „parancsolatait, rendeléseit és végzéseit” (lásd 5Móz 30:15-16).

Az Izráel történelmén foltot ejtő számtalan lázadás mutatja, hogy a kiválasztott nép nem tett eleget a szövetségi feltételeknek. Viszont nem feledkezhetünk el arról, hogy „mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének” (Róm 3:23, új prot. ford.). A földön egyetlen nép sem teljesítette Isten akaratát. A közelmúlt történelmében a magukat kereszténynek nevező országok is rosszul képviselték Isten ügyét a háborús propagandával, az előítélettel és az elnyomással.

A saját tapasztalatunk szerint hogyan kapcsolódik egymáshoz az engedelmesség és a hit? Tehát hogyan hat a hitünkre, ha engedelmeskedünk? És ha nem? Hogyan erősíti az engedelmesség a hitet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: