TÖRVÉNY ÉS ÍTÉLET (János 5:30)

Isten törvénye a szeretet törvénye, de egy nap az Úr majd éppen ezt használja az ítélet mércéjeként. Újabb és újabb alkalmakat biztosít a bűnösöknek a megtérésre és arra, hogy hűséget fogadjanak neki, de eljön az óra, amikor kimondja: „Aki igazságtalan, legyen igazságtalan ezután is; és aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is; és aki igaz, legyen igaz ezután is; és aki szent, szenteltessék meg ezután is” (Jel 22:11). Ez a kijelentés lesz az utolsó ítélet nyitánya.

Jel 14:7 versében az első angyal hirdeti Isten ítéletét. Számos más szövegben Krisztus ítéletéről hallunk (lásd pl. ApCsel 17:31; 2Kor 5:10; 2Tim 4:1). Hogyan világít rá Jn 5:30 verse arra, hogy pontosan mi lesz Jézus szerepe az ítéletben?

Krisztus félretette isteni természetét, amikor emberré lett (Fil 2:5-11), de továbbra is különleges kapcsolatban maradt az Atyával. Amikor a vallási vezetők istenkáromlással vádolták, kijelentette, hogy Isten hatalmat adott neki bizonyos isteni teendők elvégzésére (Jn 5:19-30), amelyek közül az egyik éppen az ítélet. Isten kegyelmét mutatja, hogy Krisztusra ruházta az ítélet felelősségét, mert Ő az emberi család tagja lett, így helyzetéből adódóan képes pártatlanul ítélni. Mivel jól ismeri az emberi életet, nem ítél el senkit igazságtalanul. Azt is kijelenti, hogy senkit nem Ő kárhoztat, hanem a megtérni nem hajlandó bűnös kárhoztatja önmagát, amikor elveti Isten parancsát (Jn 12:48).

Sokan ismerik Isten törvényét, de nem tudják, hogyan tarthatnák be. A törvény nem olyan, mint egy lista, aminek sorait kipipálva megtudhatjuk, mennyire kerültünk közel Isten országához, inkább eszköz, ami a szeretet elveit fejezi ki. A törvény megtartása nem azt jelenti, hogy azért engedelmeskedünk, mert el akarjuk nyerni Isten kegyét. Arra hívja a keresztényeket, hogy Isten szeretetét sugározzák mindazokra, akiknek szükségük van rá. A törvény az ítélet zsinórmértékeként arra szolgál, hogy megmutassa az ember szeretetének szintjét, amivel Istenhez és az emberekhez fordul. Az utolsó ítéletben Krisztus a szeretet változatlan isteni törvényét használja mérceként (Jak 2:12).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: