A TÖRVÉNY CÉLJA (Róma 9:30–10:4)

E heti tanulmányunk címe Róm 10:4 verséből ered: „a törvény vége Krisztus”. Akiket eleve arra tanítottak, hogy negatív módon közelítsenek a törvényhez, automatikusan így értelmezik e verset: „Krisztus eltörölte a törvényt.” Ez az értelmezés viszont ütközik a Római levél és az Újszövetség számos más igehelyével, amelyek a törvény folytonos érvényességéről szólnak.

Miként magyarázza Pál Róm 9:30–10:4 szakaszában, hogy az üdvösséget hit által, nem pedig a törvény betartásával nyerjük?

Mint ahogy a Római levél többi részében, úgy itt is az volt Pál célja, hogy bemutassa az igazság valós forrását. A törvény az igazság egyik mutatója, ahhoz azonban erőtelen, hogy az embert igazzá tegye. Ezért az apostol egy paradoxonnal (látszólagos ellentmondással) él: a pogányok is elnyerték az igazságot, pedig nem törekedtek rá, míg az igazság törvényeit betartani igyekvő izraelitáknak ez nem sikerült. Pál nem zárja ki a zsidókat az igazságból, és azt sem állítja, hogy aki nem zsidó, az mind igaz volna. Egyszerűen arról van itt szó, hogy a törvény nem igazítja meg a bűnösöket, legyenek akár zsidók, akár pogányok.

A zsidók között is voltak, akik őszintén vágytak a megigazulásra, de sokuk buzgalma hiábavaló volt (Róm 10:2). Nagy buzgalommal szolgálták Istent, csakhogy a saját feltételeiket követve. Isten egyik kinyilatkoztatását (a törvényt) összekeverték üdvösségük Forrásával. A törvény valóban jó, mégsem üdvözíthet! Ahelyett, hogy megigazítaná az embert, leleplezi bűnösségét; rávilágít, hogy az embernek szüksége van a megigazulásra. Ezért nevezi Pál Krisztust úgy, hogy „a törvény vége”. Nem olyan értelemben, hogy véget vetne a törvénynek, megszüntetné azt, hanem Ő a törvény „célja”, akire a törvény rámutat. A törvény Krisztushoz vezeti az embert; a bűnbánó bűnös tőle várja az üdvösséget. Minden keresztényt arra emlékeztet, hogy Krisztus az igazságunk (Róm 10:4).

Aki komolyan veszi a törvényt, arra állandóan leselkedik a törvényeskedés veszélye: hogy a saját igazságát akarja „érvényesíteni”. Mit tegyünk, nehogy ebbe a rejtett csapdába essünk, miközben igyekszünk eleget tenni Isten törvényének?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: