AZ ERŐTELEN TÖRVÉNY

Amint láttuk, bizonyos értelemben ugyan a törvény „a bűn ereje”, más tekintetben viszont rettenetesen erőtelen. Hogyan lehet egyugyanazon dolog erős és gyenge is?

Itt sem a törvény lesz másmilyen, hanem az ember más. Aki rádöbben bűnösségére, azt a törvény arra készteti, hogy elismerje: Isten akaratával szembehelyezkedett, ezért a halálba tart. Amikor a bűnös felismeri bűnösségét, elhatározhatja, hogy szó szerint betartja a törvényt, csakhogy halál vár rá, mivel már követett el bűnt.

Olvassuk el ApCsel 13:38-39, Róm 8:3 és Gal 3:21 verseit! Mit tudunk meg ezekből az igékből a törvényről és az üdvösségről?

Némelyek úgy vélik, hogy a törvény szigorú betartásával üdvösségre lehet jutni, de ez nem biblikus tanítás! A törvény meghatározza, hogy mi számít bűnnek (Róm 7:7), és nem bocsátja meg a bűnt (Gal 2:21). Éppen ezért jegyzi meg Pál, hogy az a törvény, ami „a bűn ereje”, egyben „erőtelen” is (Róm 8:3). Képes meggyőzni az embert bűnösségéről, de igazzá már nem tudja tenni. A tükör megmutatja a problémákat, de javítani nem tud rajtuk. Amint Ellen G. White írta: „A törvény nem üdvözítheti azokat, akiket elítél; képtelen megmenteni a vesztükbe tartókat” (The Signs of the Times. 1890. nov. 10.). Amikor mindent figyelembe véve gondolunk a törvény szerepére, könnyebb megérteni, hogy Jézusnak miért kellett engesztelő áldozatul adnia magát az emberiségért. Halála jó kapcsolatot teremtett a korábban bűnös emberek és Isten, valamint „szent és igaz és jó” törvénye (Róm 7:12) között. Ugyanakkor Jézus halála azt is bemutatta, hogy a törvény betartása nem szerezhet üdvösséget az embernek. Végtére is, ha a törvénytisztelet üdvözíthetne, Jézusnak nem kellett volna meghalnia helyettünk. Ő azonban meghalt, ami tény, és éppen ez világít rá, hogy a törvény megtartása még nem menthet meg. Ennél sokkal drasztikusabb dologra van szükségünk.

A Bibliában Isten újból és újból erőt ígér a törvény betartásához, viszont miért nem elegendő mégsem az üdvösség elnyeréséhez az engedelmesség? Bizonyos értelemben nem lehet nehéz válaszolni erre a kérdésre. Gondolkozzunk el a saját életünkről, arról, ahogyan betartjuk a törvényt! Ha az üdvösségünk engedelmességünkön múlna, mennyi reményünk lenne?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: